Kansanedustajat sallisivat suuremmat nopeudet moottoriteillä – "Niillä sattuu vähemmän onnettomuuksia"

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenistä enemmistö kannattaa moottoriteiden nopeusrajoitusten nostamista.

Keskisuomalaisen kyselyssä suurempia nopeuksia puoltaa yhdeksän valiokunnan jäsentä seitsemästätoista. Kuusi pitäisi nopeusrajoitukset ennallaan. Yhtä valiokunnan jäsentä ei tavoitettu ja yksi ei ottanut selvää kantaa.

Nopeuksien nostamisen hyväksyvät suosisivat pääosin 130 km:n maksimituntinopeutta nykyisen 120 km tuntinopeuden sijaan. 130 km tuntinopeuden ehtona pidettiin yleisesti tien hyvää kuntoa sekä riittävää nopeusvalvontaa.

 

Siinä missä valiokunnan puheenjohtaja Ari Jalonen (sin.) kannattaa nopeuksien nostamista, varapuheenjohtaja Markku Pakkanen (kesk.) pitäisi maksimirajoituksen ennallaan 120 km/t:ssä

– Väyliemme kunto vastaa hyvin nykyisiä nopeuksia. Jos teiden kuntoa saadaan merkittävästi parannettua, voitaisiin joillakin moottoritieosuuksilla kokeilla nykyistä suurempia nopeuksia, mutta ei vielä tällä hetkellä, Pakkanen perustelee.

Mia Laiho (kok.) ei nostaisi maksimirajoitusta 120 km/t:stä turvallisuusriskien takia. Samaa mieltä on vihreiden Jyrki Kasvi.

– Jos maksiminopeutta nostetaan, lisääntyvät päästöt. Myös se on huomioitava, että liikenneonnettomuuksissa syntyy sitä pahempaa jälkeä mitä lujempaa ajetaan, Kasvi sanoo.

 

Mikko Alatalo (kesk.) sen sijaan olisi valmis nostamaan moottoriteiden maksiminopeuksia, kunhan nopeusrajoitukset vaihtuvat kelin mukaan.

– Nopeuksia voidaan nostaa moottoriteillä, koska niillä sattuu vähemmän onnettomuuksia kuin alemmalla tieverkolla, Alatalo sanoo.

Tien kuntoa painottaa myös Eeva-Maria Maijala (kesk.), joka kannattaa nopeuksien nostamista.

– Ajaahan moni moottoritiellä jo nyt 120–130 km/t, Maijala sanoo.

Jukka Kopra (kok.) katsoo, että 130 km/t voi olla hyvä nopeusrajoitus moottoritiellä.

– Ei kuitenkaan sen enempää, koska polttoaineen kulutus kasvaa jyrkästi, kun nopeus nousee yli 120–130 km/t:n.

Jari Myllykoski (vas.) on avoin 130 km:n tuntinopeuden kokeilulle Helsinki–Tampere-moottoritiellä, kunhan tien kunto on riittävän hyvä.

 

Liikennevirasto selvittää talven aikana juuri Helsinki–Tampere-moottoritien mahdollisuudet olla se osuus Suomen tiestöstä, jolla 130 km:n tuntinopeusrajoitusta voitaisiin kokeilla (Keskisuomalainen 28.11.).

Jos konsulttiselvityksessä puolletaan kokeilua, voidaan se toteuttaa aikaisintaan loppukeväästä 2020, kun palataan kesänopeusrajoituksiin. Kokeilu kestäisi vähintään vuoden 2020 kesäkuukausien ajan.

 

Konsultti selvittää muun muassa muiden maiden kokemuksia nopeusrajoitusten nostamisesta 130 km/t:iin. Selvityksessä huomioidaan myös liikenneturvallisuus, ympäristö (melu ja päästöt), taloudellisuus (polttoaineen kulutus, aikasäästö) sekä liikenteen sujuvuus.

Selvitys maksiminopeuden nostamisesta tehdään Helsinki–Tampere-moottoritiestä, koska sen liikennevirrat ja tekniset ominaisuudet ovat parhaat kokeilulle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .