Kansanedustajien mitta täynnä: Väyrysen valittava puolensa

Leppä korostaa: "Ei ole laitaa, että on kahden puolueen jäsen. Ei se näin mene."

Keskustan kansanedustajien mielestä Paavo Väyrynen ei voi pyrkiä keskustan puheenjohtajaksi, jos hän on kansalaispuolueen jäsen. He korostavat, että puolueen sääntöjen mukaan jäsenenä ei voi olla kahdessa puolueessa.

Uutissuomalainen tavoitti 39 keskustan 49 kansanedustajasta. 34 kansanedustajaa on sitä mieltä, että Väyrysen tulee erota kansalaispuolueesta, jos hän pyrkii keskustan johtoon. Kolme kansanedustajaa ei halunnut kommentoida asiaa. Markus Lohi sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko kertoivat luottavansa asiassa puoluejohdon ratkaisuun.

– Oma ajatus ei ole kirkastunut tämän enempää. Sanon vain että tilanne on hyvin monimutkainen, Saarikko sanoi.

Maalaisjärjen vastaista

Muut kyselyyn vastanneet kansanedustajat pitävät tilannetta omituisena, erikoisena ja maalaisjärjen vastaisena.

– Sen sanoo maalaisjärkikin, ettei voi olla toisessa puolueessa, Tuomo Puumala kertoi.

– Aika erikoiselta vaikuttaa. Jos Väyrynen haluaa olla keskustan puheenjohtajaehdokkaana, hänen pitäisi olla vain keskustan jäsen, kertoo Eerikki Viljanen.

Hannu Hoskonen korostaa, ettei jalkapalloa voi pelata kolmella kentällä, niin kuin Väyrynen tekee.

– Pitää olla rehellinen eikä pidä lähteä ketkuilemaan.

Timo V. Korhonen ja Pentti Hakanen korostavat, että puheenjohtajaehdokkaan on tehtävä sen puolueen eteen sataprosenttisesti töitä, jonka johtoon pyrkii.

– Ei ole laitaa, että on kahden puolueen jäsen ja yrittää toimia molemmissa. Ei se näin mene, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kertoo. 

Sirkka-Liisa Anttila kehottaa Väyrystä itse tykönään ratkaisemaan, missä puolueessa hän on.

– Selkeintä olisi, että hän luopuisi omasta puolueviritelmästään. Silloin ei tarvitsisi pähkäillä tätä asiaa, ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen sanoo.

Markku Rossi huomauttaa, ettei evankelisluterilaisen kirkon jäsenkään voi pyrkiä ortodoksisen kirkon tehtäviin tai päinvastoin.

– Ei kukaan voi olla yhtä aikaa kahden puolueen jäsen.

Puoluehallitus linjaa 15. helmikuuta

Mirja Vehkaperä kehottaa puoluejohtoa ratkaisemaan asian, sillä kukaan ei voi olla kahden puolueen jäsen ja pyrkiä toisen puolueen puheenjohtajaksi. Keskustan varapuheenjohtaja Juha Rehula sanoo, että puoluehallitus on koolla 15. helmikuuta. Siinä linjataan miten mennään eteenpäin.

Rehula kertoo, että puheenjohtajan valinnasta voidaan puoluehallituksen päätöksellä järjestää neuvoa-antava jäsenäänestys. Jäsenäänestykseen nimitettävällä ehdokkaalla tulee olla takanaan vähintään 10 perusjärjestön tai yhden piirin esitys.

Ehdolle voi asettua myös vasta puoluekokouksessa. Viime kädessä asian ratkaisee puoluekokouksen menettelytapavaliokunta.

Sipilälle ei kaivata haastajia

Kyselyyn vastanneet kansanedustajat pitävät puheenjohtaja Juha Sipilän asemaa vahvana. He eivät kaipaa Sipilälle haastajia ja ihmettelevät mistä sellainen löytyisi.

– Ei missään nimessä, Markku Pakkanen sanoo.

– Sipilän asema on vahva. Nyt ei tarvita haastajia, Lasse Hautala säestää.

Hakasen mukaan kentällä on huomattavasti laajempi tyytyväisyys Sipilää kohtaan kuin on annettu ymmärtää.

– Demokratia toimii aina vaaleissa, mutta en näe sitä pakkopulana, että väkisin pitää löytää haastajia, Juha Pylväs sanoo.

Kaikkosen kertoo, ettei hän ole huutelemassa muita ehdokkaita esiin. Hän korostaa, että Sotkamossa pitäisi keskittyä asiakysymyksiin kuten periaateohjelman uusimiseen, mikä määrittelee puolueen linjan.

– Ainahan vaaleihin voi tulla haastajia, mutta olen tyytyväinen Sipilän toimintaan, Aila Paloniemi sanoo.

Antti Rantakangas arvioi, että Sipilä tulee saamaan vahvan valtakirjan ja toivoo, että Sipilä valittaisiin yksimielisesti.

Myös Viljanen korostaa Sipilän vahvaa asemaa ja arvioi, ettei Sipilän paikalle ole tunkua. Puolueen varapuheenjohtajista ja puoluesihteerin paikasta on sen sijaan luvassa kova kisa.

Rossin mukaan puheenjohtajalla pitää olla aina haastajia. Muuten demokratia ei toimi. Myös Arto Pirttilahden mukaan haastajat kuuluvat kansanliikkeen demokratiaan, mutta puheenjohtajaa ei ole syytä vaihtaa.

Väyrynen myös pääministeriehdokas

Kansalaispuolue kertoi tiistaina, että puolueen pääministeriehdokkaana ensi vuoden eduskuntavaaleissa on europarlamentaarikko Paavo Väyrynen, vaikka Väyrynen ilmoitti viime viikolla pyrkivänsä keskustan johtoon.

Väyrynen sanoi viime viikolla, että jos häntä ei valita keskustan puheenjohtajaksi, hän eroaa keskustasta ja johtaa kansalaispuolueen kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja. Väyrynen aikoo myös palata eduskuntaan keskustan puoluekokouksen jälkeen kesäkuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .