Kansliapäällikkö Päivi Nerg: Laki saatava myös siviilitiedustelusta

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg pitää tärkeänä, että uusi hallitus alkaa valmistella lainsäädäntöä myös siviilitiedustelusta.

Keskisuomalainen kertoi sunnuntaina eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Jussi Niinistön (ps.) toivovan, että uusi eduskunta säätäisi sotilastiedustelulain vielä tänä vuonna. Laki voisi Niinistön mukaan tulla voimaan jo ensi vuoden alusta.

– Nykyisten turvallisuusuhkien näkökulmasta on äärimmäisen tärkeää, että molempia kokonaisuuksia valmistellaan yhtä aikaa. On olennaista, että ei lähdetä tekemään vain sotilastiedustelua, Nerg sanoi sunnuntaina Keskisuomalaiselle.

Tiedonhankintalakityöryhmä ehdotti tammikuun puolivälissä, että Suomeen luotaisiin tiedustelulainsäädäntöä. Se koskisi sekä tietoliikenne- että ulkomaantiedustelua. Verkkotiedustelu kohdistuu tietoliikennekaapeleissa liikkuvaan tietoliikenteeseen, ja ulkomaan tiedustelu tarkoittaa tietojen hankkimista henkilöiltä ja tietojärjestelmistä ulkomailta.

Verkkotiedustelu herättää kuumia tunteita. Työryhmä esitti, että viranomaisella olisi mahdollisuus harjoittaa verkkovalvontaa rajat ylittävässä tietoliikenteessä. Viestintäministeriö jätti eriävän kannanoton, koska se ei usko, että verkkovalvonta voitaisiin rajata vain kansainväliseen tietoliikenteeseen.

Ministeriön mukaan myös suomalaisten viestintää olisi mahdollista seurata teknisesti. Työryhmä puhuu kohdennetusta tietoliikennetiedustelusta ja viestintäministeriö massavalvonnasta.

Nerg peräänkuuluttaa verkkotiedustelusta kunnon keskustelua.

– Kun puhutaan verkkotiedustelusta, siihen näkökulmaan tulee mukaan myös KRP (keskusrikospoliisi) ja paikallispoliisi. On äärimmäisen tärkeää, että asiasta keskustellaan todella avoimesti ja kunnolla, jotta ymmärretään, mitä se tarkoittaa perusoikeuksien kannalta.

Verkkotiedustelu törmää perustuslakiin, jonka mukaan kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Työryhmä katsoikin, että verkkotiedustelusta ei näytä olevan mahdollista säätää perustuslakia muuttamatta lukuun ottamatta ehkä tiedustelua, joka kohdistuu vieraan valtion tietoliikenteeseen.

Työryhmän mukaan siviilitiedustelulainsäädäntöä voitaisiin valmistella sisä- ja sotilastiedustelulainsäädäntöä puolustusministeriössä. Verkkotiedustelusta voitaisiin säätää erillislakina, koska se koskee molempia hallinnonaloja. Työryhmän mietintö on nyt lausuntokierroksella noin huhtikuun puoliväliin.

Puolustusministeriö asetti työryhmän pohtimaan tarvetta tietoliikennetiedusteluun yli vuosi sitten sen jälkeen, kun ulkoministeriössä oli paljastunut vieraan valtion verkkovakoilu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Armeija saamassa luvan verkkotiedusteluun – Laki eduskuntaan syksyllä