Karhulupia sata lisää – Keski-Suomessa saa kaataa 14 karhua

Keski-Suomen lisäluvilla turvataan metsäpeura-alueita ja ehkäistään mehiläisvahinkoja.

Karhun kannanhoidolliseen metsästykseen on myönnetty 260 poikkeuslupaa tulevalle metsästyskaudelle, joka on 90 lupaa viime vuotista enemmän poronhoitoalueen ulkopuolella.

Keski-Suomessa lupia myönnettiin kolme viime vuotta enemmän ja tulevana syksynä karhuja saa kaataa 14. Suomen riistakeskuksen Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursulan mukaan poikkeuslupien määrää on lisätty alueellisten tarpeiden mukaan.

– Pohjoisessa Keski-Suomessa lupia on lisätty Suomenselän metsäpeura-alueille ja etelässä mehiläisvahinkojen vähentämiseksi, Kursula kertoo.

Lupia Keski-Suomeen haettiin 17 karhun pyyntiin. Petoyhdyshenkilöiden kirjaamien havaintojen perusteella Keski-Suomessa arvioidaan olevan 130–145 yli vuoden ikäistä karhua ja tämän vuoden pentuja on arviolta 30.

Lupa-alueet koostuvat useista kunnista. Kolme lupaa myönnettiin Kinnulan, Pihtiputaan ja Viitasaaren länsiosan alueelle, Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven ja Kyyjärven alueelle sekä Keuruun, Multian, Petäjäveden, Pylkönmäen, Uuraisen, Saarijärven eteläosan ja Jyväskylän länsiosan käsittävälle alueelle kullekin.

Kahden luvan alueita ovat Jämsän ja Korpilahden maapuoli sekä Saarijärven pohjoisosa, Viitasaaren eteläosa, Äänekoskoi, Laukaa ja Konnevesi. Yksi lupa myönnettiin Joutsan, Luhangan ja Korpilahden ves'puolen alueelle.

Viime vuonna Keski-Suomeen myönnetystä 11 luvasta käytettiin kahdeksan.

Keski-Suomessa saatetaan kaataa karhuja varsinaista alueellista lupamäärää enemmän. Viitasaaren itäosa kuuluu Pohjois-Savon kiintiöön kuuluvaan yhteislupa-alueeseen sekä Hankasalmi ja Toivakka Etelä-Savon yhteislupa-alueeseen.

Eniten kasvua lupien määrässä on Pohjois-Karjalassa, jossa karhuja saa poikkeusluvalla kaataa nyt 137 viime vuoden 87 yksilöön verrattuna.

Luonnonvarakeskuksen kanta-arvion mukaan Suomen metsissä liikkuu noin 1 800 yli vuoden ikäistä karhua.

Suomen riistakeskuksen myöntämien poikkeuslupien lisäksi poronhoitoalueella on 95 karhun alueellinen kiintiö, joten yhteensä tulevana syksynä on luvallista metsästää 355 karhua. Viime vuonna metsästettiin 232 karhua, kun lupia oli koko maassa 255.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .