Suomalaisen valokuva päätyi Nasan raporttiin

Karstulalaisen valokuvaajan Jari Tuukkasen tähtiharrastus syveni kuusi vuotta sitten, kun hän kuvasi Karstulassa kotitalonsa pihassa tähtitaivasta.

– Kameraan tallentui venäläisen kantoraketin ja kiinalaisen tietoliikennesatelliitin kappaleiden yhteentörmäyksestä syntynyt romupilvi, Tuukkanen kertoo.

Tapahtuma oli niin harvinainen, että Tuukkasen havainto on talletettu Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinto Nasan raporttiin.

– Lienen ainoa ihminen koko maailmassa, joka sattui ikuistamaan tapahtuman.

Ilmiö oli kiinnostava siksi, että törmäyksessä avaruuteen leviää romua, joka saattaa vaarantaa avaruusaluksien lähettämisen maasta. Hän otti kuvat pitkäpolttovälisellä objektiivilla, johon oli liitetty tähtikuvauskamera.

 

Kiinnostus ”pään yläpuolella tapahtuviin asioihin” vei Tuukkasen mukanaan, ja nykyisin hän on kysytty meteoriittihavaintojen asiantuntija.

Tuukkanen kuuluu tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmään, joka käsittelee yleisöltä tulleet havainnot. Viime aikoina ryhmäläisten mielipiteitä onkin tarvittu ainakin pariin otteeseen.

– Viitasaaren meteoriitti osoittautui ensi näkemältä ihan vain maanpäälliseksi kivenmurikaksi eikä Karstulan reikä tiessä taida olla kuin kairauksesta aiheutunut jälki, Tuukkanen tuumii.

Hän korostaa, että tulipalloryhmä tutkii kaikki havainnot ja on valmis jatkamaan selvitystä, jos siihen on aihetta.

– Havaintojen tekijät ovat meidän asiakkaitamme. Emme tyrmää kenenkään tietoja suoralta kädeltä.

Tuukkasen mukaan oikea meteoriitti on löydetty Orimattilasta 32 vuotta sitten.

– Todennäköisyys meteoriitin löytämiseen on epätodennäköisempää kuin lottovoiton saaminen.

Tähtitiede on Tuukkasen mieluinen harrastus. Tulipallotyöryhmään kuuluu parikymmentä jäsentä, joiden automaattikamera-asemat keräävät ja analysoivat kuvamateriaalia vuorokauden jokaisena tuntina Suomen ilmatilasta.

Tietokantaan kertynyt aineisto raportoidaan Imolle (International Meteor Organization) eli tähdenlentoparvista tietoa keräävälle yksikölle.

– Kamerat ovat huomaamattomia eivätkä ne juurikaan erotu talojen katoilla olevien antennien seasta.

Tulipallotyöryhmän tiedot ovat tärkeitä, sillä niiden perusteella päätellään, onko avaruudesta mahdollisesti tulossa asteroideja kohti maata.

Tähtitieteen ymmärtäminen on myös muuttanut Tuukkasen elämänasennetta.

– Tuurilla tässä seilataan. Ihminen ei voi tietää eikä hallita kaikkea, mitä avaruudessa tapahtuu.

Hän viittaa Venäjällä taannoin tapahtuneeseen meteoriitin aiheuttamaan tuhoon. Hän tietää myös, että Maan ja Kuun välissä on vilahtanut murikoita, joista kukaan ei ole tiennyt mitään.

– Kivenmurikat ovat olleet niin pienikokoisia, ettei niistä jäänyt kuvaa tutkiin.

 

Ympäristön keinovalot ärsyttävät Tuukkasta, sillä ne häiritsevät tähtihavaintojen tekemistä.

– Nyt ne laittoivat Noposenahon kylällekin katuvalot, Kyyjärveltä syntyisin oleva Tuukkanen suree.

Aasian ja Amerikat työnsä puolesta kiertänyt mies ei juuri perusta siitä, missä päin palloa hän asuu. Kun hän toimi 22-Pistepirkon äänimiehenä, vakituinen koti sijaitsi pääkaupunkiseudulla. Sen jälkeen hän on asunut Viitasaarella, Kyyjärvellä ja kymmenen viime vuotta Karstulassa.

– Maailma muuttui kovin pieneksi, kun näki monta mannerta. Toisaalta sama kokemus kertoo, miten vähän maailma on todellisuudessa muuttunut, Tuukkanen sanoo.

Pääelantonsa Tuukkanen tienaa valokuvaamalla ja videoimalla itse rakentamansa kauko-ohjattavan kuvaushelikopterin avulla. Hänen materiaaliaan hän nähty muun muassa Unelmien talo -televisiosarjassa, ja parhaillaan teon alla on Joen lumo -dokumenttielokuva.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .