Karstulalaisyrittäjä pelasti hengen vastahankitulla sydäniskurilla – oli keilaamassa, kun kaveri kaatui maahan suorilta jaloilta

Matkailualue Wanhoille Wehkeille hankittu sydäniskuri on pelastanut henkilön hengen Karstulassa. Sydäniskuri hankittiin yritykselle tammikuun alussa, ja se ehti olla käyttämättömänä vain muutaman päivän.

Sydäniskuri hankittiin matkailualueelle osana Keski-Suomen Sydänpiiri ry:n ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun hanketta. Sydäniskuri on laite, joka opastaa elvyttäjää ääni- ja tekstikomennoilla. Se kertoo esimerkiksi sen, jos painelusyvyys ei ole riittävä.

Wanhat Wehkeet Oy:n yrittäjä Jari Lasonen on käynyt hankkeen järjestelmän koulutuksen ja osaa elvyttää ja käyttää iskuria.

– Meillä oli puulaakijoukkue keilaamassa ja yhtäkkiä yksi osallistujista kaatui suorilta jaloilta lattialle, kuului korinaa ja huomasimme, että hän meni tajuttomaksi. Minä lähdin sitten hakemaan iskuria, joka sijaitsee toisessa päässä isoa rakennusta. Sillä aikaa toinen henkilö elvytti paineluelvytyksellä potilasta. Tulin paikalle iskurin kanssa ja aloitimme laitteen käytön. Laite neuvoikin heti, että iskeä pitää. Toimimme koko ajan iskurin ohjeiden mukaisesti ja kaveri alkoi pikkuhiljaa elpyä. Ambulanssikin saapui onneksi nopeasti paikalle. Siinä moni ehti jo säikähtää, sillä sairauskohtauksen saanut oli melko sinertävä. Meillä oli hyvä tiimi, muut keilaajat toimivat esimerkillisesti ja hyvä tuurikin kävi, sydäniskuri oli ollut meillä vasta muutaman päivän, kertaa Lasonen tapahtumia.

Kyseeonmaiseen sydäniskuriin hankki varat Karstulan Seudun Sydänyhdistys kumppaineineen. Sydäniskuri hankittiin Kandee-hankkeen neuvottelemalla tarjoushinnalla.

Hankkeen tavoitteena on vähentää alueellista eriarvoisuutta Keski-Suomessa muun muassa hankkimalla maallikkokäyttöön tarkoitettuja sydäniskureita. Hankkeen kautta niitä on hankittu noin 40, kertoo hankkeen projektipäällikkö Piia Flink-Liimatainen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .