Karstulan Kopekseksi kruunatun Eero Humpin pelloilla loikoilevat lehmien sijasta lomalaiset

Kotitilallaan Niemelässä Humpilla koko ikänsä asunut Eero Humppi, 76, mietti 1990-luvun alussa, mihin suuntaan hän tähtäisi tilansa tulevaisuutta.

– Jostakin tuli ajatus, että laitanpa lihakarjan pois ja laidunnan pelloillani vastedes eläinten sijasta ihmisiä, Karstulan Kopes 2017 -arvonimen saanut Humppi juttelee Korppisen rannalla.

Karstulan Kopes -palkintoa on jaettu vuodesta 1983 lähtien. Kopekseksi voidaan valita kuka tahansa entinen tai nykyinen karstunen, jonka katsotaan täyttävän Kopeksen arvolle sopivat kriteerit.

Ison Miehen karavaanialuetta kuvaillaan lämminhenkiseksi ja luonnonkauniiksi. Satoja vuosia vanhoilla pelloilla kasvaa vahva ruoho, joten ympärivuotisten karavaanareiden on turvallista jättää ajokkinsa talveksi Karstulaan Ison Miehen huomaan.

Myös yrittäjän mieli on vahva, sillä Kopeksen työ ei ole mennyt hukkaan.

– Perustimme leirintäalueen yhdessä vaimoni Lean kanssa ja hän oli mukana yrityksen toiminnassa 25 vuotta. Nyt uudeksi yrittäjäksi siirtyy pikku hiljaa tyttäreni tytär Henna Norring, joka on jo täysillä mukana kesän kiireissä.

Huolella hoidettu silmäterä

Neljän hehtaarin leirintäalue on Kopeksen silmäterä, jota hoidetaan huolella.

– On tärkeää, että paikat pysyvät siisteinä. Matkailijat ovat tarkkoja ja nostavat herkästi kytkintä, jos alue ei ole mieleen.

Siksi 1600-luvulta peräisin olevan tilan pellot ja rakennukset pidetään kunnossa.

– Haluan säilyttää alueella maalaismaiseman tunnelman, mikä on yksi alueen vetovoimatekijöistä.

Eero Humppi ymmärtää yrittämisen ja matkailun päälle, sillä hän oli aikoinaan luottamushenkilönä sekä Karstulan kunnanvaltuustossa että -hallituksessa. Lisäksi kuntatietous kasvoi monissa lautakunnissa.

Hän ei ole enää mukana kuntapolitiikassa, mutta on toimelias kuntalainen.

– Monen humppilaisen toiveena on saada pyörä- ja kävelytie kirkonkylästä Humpille. Tiellä on vilkas liikenne ja paljon pyöräilijöitä.

Karstulan uudelta valtuustolta Kopes odottaa ripeitä päätöksiä uuden koulun rakentamisessa ja kenties uudet päättäjät hommaavat sen kevytväylänkin.

Peruskarstunen Humpilta

Kopes-arvonimen kohteeksi Eero Humppi arvioi päässeensä, koska on peruskarstunen.

– Olen sellainen oman tieni kulkija. En ole kysellyt avustuksien perään, vaan hoidan yritystäni itsenäisesti.

Joskus tuki olisi silti tarpeen, sillä matkailualan kova kilpailu näkyy myös Karstulassa. Toisaalta kilpailu pitää mielen virkeänä ja avarana.

Iso Mies -yritys on palkittu kertaalleen vuoden karavaanarialueena.

– Arvostan titteliä, sillä se perustuu matkailijoiden mielipiteeseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .