Kartettu lahna päätyi koululaisten lautasille Muuramessa – päijännepyöryköiden kala tulee kilometrin päästä koulusta

Muuramen kouluilla maistettiin tiistain lähiruokapäivässä jotain uutta: päijännepyöryköitä. Ne on tehty Päijänteen lahnasta, jotka kalastaja Arto Tuomainen on pyytänyt parhaassa tapauksessa noin kilometrin päästä koululta.

Korpilahtelaisen Järki Särki Oy:n valmistamat pyörykät jäävät Muuramen koulujen ja päiväkotien ruokalistoille pysyvästi, ja niitä tarjoillaan kuuden viikon välein.

– Lahnaa, sipulia, kananmunaa, perunahiutaleita, kermaa, valkopippuria ja suolaa, yrittäjä Ari Seppälä Järki Särki Oy:stä luettelee päijännepyöryköiden ainesosia.

Hän on tyytyväinen pyöryköiden menekkiin Muuramessa. Kouluruokailussa mukana ollut Seppälä pisti merkille, että useampi oppilas santsasi ja montaa pyörykkää ei näyttänyt biojäteastiaan päätyvän. Päijännepyöryköiden kanssa tarjottiin Seppälän mukaan perunamuusia, kastiketta ja salaattia.

– Kohdalleni osui vain hyvää palautetta. En toki ajattele, että nämä olisivat ihmeitä tekevää ruokaa. Jos ei tykkää kalasta, ei tykkää näistäkään, Seppälä kommentoi.

Suurin osa pyöryköiden lahnasta on Päijänteeltä, mutta Seppälän mukaan osa kaloista tulee myös muualta Keski-Suomesta.

Muuramen kunta on suurin päijännepyöryköiden ostaja. Toistaiseksi pyöryköitä on toimitettu lisäksi muutaman kerran Luhankaan ja koe-erän verran Saarijärvelle. Myös Laukaa on ollut kiinnostunut.

Lahna päätyi pyöryköihin, sillä sitä päätyy aina rysiinkin. Usein Seppälä on lappanut lahnaa verkosta takaisin järveen, sillä sen menekki ei ole suurta.

– Ihmiset ovat vieraantuneet lahnasta kirjolohen myötä. Kalastajat ovat olleet mielissään pyöryköistä, sillä lahnaa nousee järvestä joka tapauksessa. Nyt sillä lahnamäärällä, mitä kalastajat myyvät minulle, he pystyvät kattamaan kuun muut juoksevat kulut, Seppälä kertoo.

Seppälä toivoo, että saisi aluksi myytyä muutaman tuhatta kiloa pyörykkää vuodessa.

– Uskon, että pienenä ja joustavana toimijana pystymme räätälöimään tuotteitamme myös ravintoiden ja muiden kuluttajien tarpeisiin. Pyörykkämme maksavat vähän enemmän kuin markkinoiden halvimmat kalapullat, mutta ne maistuvat kalalta. En halua tehdä ruokaa, joka ei ole mielestäni hyvää, Seppälä toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .