Kasvain olikin pieru – onko omien oireiden googlailussa mitään järkeä?

Olipa kyseessä selkäkipu, väsymys, päänsärky, yskä tai outo patti, omia oireita käydään usein tutkimassa netin syövereistä. Googlailulla haetaan mielenrauhaa, mutta myös vastauksia tai mahdollista diagnoosia.

Potilaat tulevat myös yhä ­useammin Google-diagnoosien kanssa lääkärin vastaanotolle. Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni ja Mehiläisen Jyväskylän sairaalan vastuulääkäri Tero Yli-Kyyny pitävät googlailua päällisin puolin positiivisena asiana.

– Internetissä on paljon ­oikeaa tietoa ja luotettavia sivustoja, jotka antavat usein myös oikeita vas­tauksia. Minun vastaanotolleni tulee viikottain ihmisiä, jotka kertovat googlanneensa ensin kotona, ja melko usein heidän tekemänsä diagnoosi osuu oikeaan, Vänni kertoo.

Nettisurffailun lisäksi monet tulkitsevat lääkärin tekemiä diagnooseja omatoimisesti muun muassa omakanta.fi-nettisivuston kautta. Lääketieteen kielellä kirjoitetut diagnoosit eivät aina kuitenkaan välttämättä aukea oikealla tavalla, ja omasta terveydentilasta tehdään rajujakin johtopäätöksiä.

– Tekstit on pääsääntöisesti tarkoitettu lääkärien väliseen viestintään. Silloin tällöin kuitenkin saatan jopa ehdottaa potilaalle, että kävisi katsomassa tuloksia myös itse, jos kieli on ymmärrettävää. Tämä voi nopeuttaa hoidon etenemistä. Joskus tulokset ilmestyvät potilaan tietoihin ennen kuin lääkäri saa ne käsiinsä, Vänni kertoo.

Toisinaan googlailut ja omat tulkinnat lääkärin teksteistä tai vaikkapa magneettikuvista voivat johtaa varsin vääriin johtopäätöksiin.

Eräs Keskisuomalaisen lukija kertoo käyneensä taannoin lääkärin vastaanotolla pitkittyneen selkäkivun takia. Lääkärikäynti johti röntgenkuvaan, jonka tuloksia potilas tutki vastaanotolla yhdessä lääkärin kanssa.

– Kun näin kuvan, olin, että huh! Siellä, missä kipu on, oli kuvassa kamala mötikkä. Ajattelin, että sen täytyy olla vakavaa, lukija kertoo.

Hänen mukaansa lääkäri ei kuitenkaan ollut tilanteesta moksiskaan. Selkäkivulle ei löytynyt kuvasta nikama-alentumia vakavampaa selitystä.

– Minä kuitenkin kysyin, että entäs kuvan kamaluus. Lääkärin mukaan se oli vain ilmaa eli pieru, lukija kertoo.

Lopulta siis pelottava lääkärikäynti kääntyi huumoriksi.

Vännin mukaan on yleistä, että potilaat pelkäävät saaneensa syövän, olipa oire mikä tahansa.

– Oireita voi tutkia netistä, mutta kuten sanottua, tieto lisää tuskaa. Jos siis epäilee jotain diagnoosia, on aina hyvä tulla juttelemaan asiantuntijan kanssa. Jos ei halua varata aikaa, kannattaa soittaa tai laittaa netin chattipalvelussa viestiä, Vänni sanoo.

Omista epäilyistä on ylipäätään kannattavaa sanoa ääneen.

– Monet jännittävät myöntää googlanneensa oireita ja epäilevänsä jotain sairautta. Asia saattaa siksi jäädä helposti vaivaamaan, Yli-Kyyny sanoo.

Hänen mukaansa omien oireiden vatvominen ei sinänsä ole uusi tai vakava ilmiö.

– Kyllä minäkin luin lapsena Valituista Paloista kamalia tarinoita lapsista, jotka sairastuivat syöpään ja kuolivat. Myönnän olleeni aika luulosairas.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .