Katainen: Suomi ei laita päätä pensaaseen

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) puolustaa hallituksen päätöstä palkata ministereille uusia avustajia. Asia nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla.

Asiasta kysynyt keskustan Mirja Vehkaperä ihmetteli erityisesti pienille puolueille annettavia avustajia, koska niiden tehtävät eivät ole lisääntyneet. Vehkaperän mielestä avustajien palkkaaminen on väärä viesti suomalaisilla vaikeassa taloustilanteessa.

Katainen perusteli avustajatarvetta sillä, että pienillä puolueilla on samat seurantavastuut kuin isoillakin puolueilla. Hän huomautti, että jokaisen hallituksen puolueen pitää pystyä ottamaan täysipainoisesti osaa kaikkien alojen lakien valmisteluun.

Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) epäili, että yhä paisuville avustajakunnille voi siirtyä ministerille kuuluvaa valtaa.

Kataisen mukaan on ministerin vastuulla huolehtia, ettei näin käy.

- Enpä ole vielä koskaan herännyt sellaiseen aamuun, että avustajat olisivat tehneet päätökset ja minä luen ne lehdestä, Katainen tokaisi.

Viiden hallituspuolueen puheenjohtajat päättivät maanantaina, että vasemmistoliitolta jääneet avustajanpaikat jaetaan niin, että jokainen puolue saa niistä yhden.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) puolustaa voimakkaasti Suomen sitoutumista EU:n linjaan Ukrainan kriisissä.

Pääministeri sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi on tahtova EU-jäsen ja haluaa vaikuttaa siihen, että Ukrainan kansalla on itsemääräämisoikeus.

- Me tahdomme sitä.

Suomi ei ole Kataisen mukaan mikään tahdoton pään pensaaseen laittaja, vaan demokratiaa, ihmisoikeuksia ja oikeusvaltiota myös ulkopolitiikassaan puolustava valtio.

- Me tuomme maltin ja järjen, ja me haluamme olla tässä mukana.

Pääministerin sai lähes tuohduksiin vasenryhmän Markus Mustajärvi, joka epäili Suomea tahdottomaksi vasallivaltioksi Euroopan unionissa.

Katainen puolusti myös päätöstä Suomen ja Venäjän välisen talouskomission kokouksen siirtämisestä. Kataisen mukaan EU:ssa on sovittu, että ministerivetoisia kauppa- tai taloussuhteiden syventämiseen liittyviä suurehkoja tilaisuuksia vältetään.