Katainen on valmis pätkäkomissaariksi

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) on valmis aloittamaan pätkäkomissaarina heinäkuun alussa, jos hallitus niin päättää. Kataisen mukaan hallitus ottaa asiaan kantaa pian sen jälkeen, kun europarlamenttiin valittu Olli Rehn (kesk.) ilmoittaa luopuvansa komissaarin salkusta.

Katainen ei halua spekuloida mahdollisuuksillaan EU:n johtotehtäviin.

- Eivät ole puhelimet soineet tässä mielessä. Mutta toki olen ollut kollegoihini yhteydessä selvittääkseni vähän tilannetta, hän sanoi Brysselissä EU-johtajien kokouksen alla.

Vaalien jälkeinen kädenvääntö EU:n huippuviroista nytkähti tänään liikkeelle, kun jäsenmaiden johtajat kokoontuivat neuvottelemaan EU-komission puheenjohtajan valinnasta. Asiasta odotetaan tiukkaa vääntöä jäsenmaiden ja EU-parlamentin välillä. Aiemmin jäsenmaat ovat saaneet päättää nimityksestä omissa kabineteissaan, mutta nyt komission puheenjohtaja tarvitsee myös parlamentin enemmistön taakseen.

Parlamentin ryhmäjohtajat pyrkivät EU-johtajien kokouksen alla vahvistamaan neuvotteluasemiaan asettumalla keskusta-oikeistolaisen Jean-Claude Junckerin taakse.

Parlamenttiryhmien mukaan Junckerilla on etuoikeus pyrkiä EU-komission johtoon, koska hän edustaa uuden parlamentin suurinta ryhmää.

- Uskoisin, että Juncker on hyvin vahvoilla, Katainen sanoi ja kertoi tukevansa myös itse Junckerin valintaa.

Katainen tähdensi, että tilanne on vielä täysin auki.

Jäsenmaista etenkin Britannian pääministeri David Cameron on vastustanut äänekkäästi Junckeria pitäen tätä liian liittovaltiomyönteisenä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.