Katainen pitää tiukempaa budjettia riskinä kasvun kannalta

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jyrki Katainen perustelee muulle kokoomusjohdolle budjettilinjaansa sillä, että tiukempi talouden sopeutus voisi tukahduttaa orastavan kasvun.

Katainen sanoi Vaasassa kokoomuksen ministeriryhmän ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kokouksessa, että nyt on taiteiltava talouskasvun vauhdittamisen ja kiristävän politiikan välissä. Hän kuvasi nyt valittua linjaa suhteellisen rivakaksi.

Kataisen budjettilinjaa on pitänyt liian löysänä muun muassa eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.).

Katainen myönsi, että Suomen velkaantuminen on huolestuttavaa, mutta tahti on rauhoittumassa. Hän huomautti, että maaliskuussa ennustettiin ensi vuodelle suurempaa velanottoa kuin valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa nyt on. Ensi viikolla julkistettava suhdanne-ennuste saattaa kertoa vieläkin valoisampia lukuja.

Tulevina vuosina velkataso on Kataisen mukaan saatava vakiintumaan. Hänen lääkkeensä ovat työurien pidentäminen, kuntaliitokset ja kasvun ja työllisyyden tukeminen verotuksella. Kokoomus edellyttää, että ensi vaalikaudella työn verotusta ei ainakaan kiristetä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.