Kataisen energiaverot eivät kelpaa täysin

Keskusta haluaa remontoida vielä tekeillä olevaa "vihreää verouudistusta". Elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mielestä budjettineuvotteluihin valmisteltu ehdotus ei vastaa kaikilta osin sitä, mistä aiemmin on sovittu.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) esityksessä kivihiilen veronkorotusta on kevennetty ja maakaasun veroa kiristetty siitä, mitä hallituksessa aiemmin yhteisesti päätettiin, Pekkarinen paheksui Lohjalla, missä keskusta valmistautui ensi viikon budjettiriiheen.

– Jos käy niin – kuten eräät energialaitosten edustajat ovat sanoneet – että tällä yhdistelmällä heidän maakaasun käyttönsä vähenee ja kivihiilen käyttö lisääntyy, se olisi vihreän verotuksen kannalta aivan nurinkurinen juttu, Pekkarinen sanoi.

Pääministeri Mari Kiviniemen mielestä keskusteltavaa ja yhteisymmärryksen hakemista riittää vielä verouudistuksen yksittäisissä asioissa.

Vihreät taas on halukas keskustelemaan myös maakaasun verokorotuksen porrastamisesta. Suunnitellun rajun kertakorotuksen pelätään aiheuttavan kielteisiä ympäristövaikutuksia, jos kaukolämmön tuotanto vähenee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.