Katiskasta kuolleena löytyneet laulujoutsenet voivat tulla kalastajalle kalliiksi – rauhoitetun linnun tappaminen on rikos, sanoo asiantuntija

Rauhoitetun linnun tappaminen on rikos, josta voi joutua maksamaan tuhansia euroja. Ympäristöministeriö on määrittänyt rauhoitetuille lajeille ohjeelliset arvot, joiden suuruus vaihtelee vajaasta 20 eurosta yli 9 000 euroon.

Keskisuomalainen uutisoi viikonloppuna, että Suonteella Joutsassa oli löytynyt kolme laulujoutsenen poikasta kuolleena katiskasta kesäkuun lopulla. Löytäjän mukaan katiska oli vain puolittain veden alla.

Laulujoutsen on Suomen kansallislintu, ja se on myös rauhoitettu. Ympäristöministeriön asetuksen mukaan yhden laulujoutsenen tappamisesta joutuu maksamaan 2 018 euroa.

Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaro Suomen ympäristökeskuksesta kertoo, että vastaavissa tilanteissa kalastaja voi saada sakkoja kalastuslain rikkomisesta ja joutua maksamaan ympäristöministeriön asetuksessa määritellyn kuolleen linnun arvon.

Pesästä lähtenyt poikanen vastaa arvoltaan aikuista yksilöä, joten Joutsan tapauksessa kolmesta kuolleesta laulujoutsenesta joutuisi korvaamaan 6 054 euroa.

Keskisuomalaisen haastattelema kesäasukas, joka kuolleet poikaset löysi, kertoo ilmoittaneensa löydöstään eteenpäin. Joutsenet tappaneessa katiskassa oli verkkopyydysmerkki ja omistajan nimi.

Suomessa on arviolta 10 000 laulujoutsenparia. Biodiversiteetti- ja viestintäasiantuntija Riku Lumiaron mukaan kanta on saatu suojelulla vahvaksi.

– Laulujoutsen on tehnyt paluun uhanalaisesta lajista elinvoimaiseksi. Laji pesii nykyään ihan Etelä-Suomea myöten.

 

Katiskan nielut suljettava aina, jos se ei ole kokonaan vedessä

 

Katiskaa käytettäessä sen tulee olla kokonaan veden alla. Jos katiska ei ole kokonaan vedessä, täytyy sen nielu sulkea pinnan yläpuolelta, muistuttaa Keski-Suomen vapaa-ajankalastajapiirin puheenjohtaja Mikko Niskanen.

Hän kuvailee nielujen sulkemista "minuutin vaivaksi". Kun katiskaa säilyttää maalla, tulee nielujen olla myös kiinni.

– Katiskaverkkohan taipuu ihan mihin vain eli ne voi puristaa yhteen käsillä. Jos haluaa, voi siihen pienet narunpätkät vielä pyöräyttää varmistukseksi.

Niskasen mukaan sisävesillä kalastavat harrastajat käyttävät eniten katiskaa ja verkkoa saalista pyytäessään.

Hän arvioi, että Joutsan tapausta muistuttavat lintukuolemat ovat harvinaisia. Katiskaan liittyviä tilanteita hän ei muista lähivuosilta.

– Joitain yksittäistapauksia voi tulla, jos lintu jää verkkoon. Sitä ei voi oikein estää millään, mutta kyllä se on harvinaista.

Niskanen kertoo, että lintu voi takertua verkkoon kiinni lähinnä matalissa vesissä kalastettaessa. Syvissä vesissä riski on olematon.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .