Katso äänestystulos tästä: Jämsä tahtoo Pirkanmaalle

Jämsän kaupunginvaltuusto tahtoo Jämsän siirtyvän Keski-Suomesta Pirkanmaalle. Pirkanmaa voitti maanantaisen äänestyksen luvuin 26-17.

Päätöksestä jätettiin eriäviä mielipiteitä.

Kaupunginhallitus esitti valtuustolle, että Jämsä valitsisi Pirkanmaan. Mika Kyrö (kesk.) teki vastaehdotuksen Keski-Suomen puolesta. Vasemmiston valtuustoryhmä kannatti ehdotusta.

Ennen äänestystä valtuustossa käytiin asiasta vilkasta keskustelua.

- Jyväskylä on luontainen asiointisuunta. Päivittäin Jyäskylän ja Jämsän välillä liikkuu vajaat 1 000 henkeä. Luku on yli kolminkertainen Tampereen suuntaan verrattuna. Elinkeinoelämän kannalta Jämsän tilanne on parempi Keski-Suomessa kuin Pirkanmaalla. Vaihdos Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin ei ole täyttänyt odotuksia. Jämsän kaupunki ei ole kuullut asukkaitaan eikä yrittäjiään, Arja Paakkanen (vas.) perusteli.

- Kannatan Kyrön esitystä Keski-Suomessa pysymisestä. Faktoja tarvitaan ja niitä on tullut hyvin luetelluksi. Aluekehittäminen, yhteistyö ja yrittäjien viestit ovat huolestuneita Pirkanmaa-vaihtoehdosta. Olen miettinyt, että kun olen ollut puhumassa oikoradan puolesta. Selkä kääntyy sille hankkeelle, jos käännymme Pirkanmaan suuntaan, Tuula Peltonen (sd.) sanoi.

- Olemme tekemässä Jämsän suurinta päätöstä. Oman päätökseni haluan perustaa faktoihin, en unelmiin, Sirkka Hirvelä (kesk.) painotti.

Myös Piritta Rantanen (sd.) kannatti Kyrön esitystä.

- Pirkanmaata on perusteltu luottamuspulalla Keski-Suomea kohtaan. Meillä on siinä peiliinkatsomisen paikka. Tampereen vaikutus ei ole riittänyt Ylä-Pirkanmaalle, kuinka se riittäisi Jämsään? Toivon, että otamme huomioon yrittäjien ja kuntalaisten mielipiteet. Vain yhteistyöllä voimme vaikuttaa, oli se sitten Keski-Suomi tai Pirkanmaa. Keski-Suomea me kiinnostamme. Pirkanmaata emme, Keski-Suomea kannattava Rantanen summasi.

- Se on huonoa yritystoimintaa, jos yritetään vaan Keski-Suomessa. Olen kallistunut Pirkanmaan suuntaan. En pelkää Tamperetta enkä hylkää Jyväskylää, Kari Leppänen (sd.) sanoo.

- En sano että Pirkanmaalta mitään hyvää tulee, mutta ei tule Jyväskylästäkään, Pirkanmaata kannattava Jouni Kotiaho (sit.) sanoo.

- Faktoja on saatu harvinaisen paljon puolesta ja vastaan. Valitettavasti se tieto on ollut toispuoleista. Pirkanmaa on käyttäytynyt hyvin korrektisti, Esko Järvenpää (ps.) sanoo.

- Vuonna 2012 syyskuussa muutimme Keski-Suomeen. Halusimme lähemmäs lapsemme mummoa ja olen myöskin aikoinaan asunut Parkanossa. Olemme asuneet kolme vuotta, miellän meidät keskisuomalaisiksi. Olen Keski-Suomen kannalla voimallisesti, Jani Wickholm (sit.) sanoi.

- Minulle ei ole yhtään faktaa päätökseni perustaksi. Tulevaisuudesta ei tiedä, Jorma Poti (sd.) sanoo.

- Suo siellä, vetelä täällä. Isot kaupungit vie ja Jämsä vikisee, Pirkanmaan kannalla oleva Hannu Loberg (uj.) sanoo.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen (kesk.) linjasi tilannetta kokouksen aluksi.

- Täällä tehdään tänään demokraattinen päätös ja sen kanssa täytyy elää toistaiseksi. Huhtikuussa Valtioneuvosto asettaa kunnat maakuntiin. Lausuntoaika kestää sen jälkeen kesän yli. Silloin Jämsällä on mahdollisuus lausua asiasta uudelleen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Merja Lahtinen (kesk.)   linjasi kokouksen aluksi.

Kaupunginvaltuusto käsitteli ennen maakuntalinjausta valtuustoaloitetta, jossa toivottiin kuntalaiskyselyä maakuntavalinnasta.

- Ennen kuin nuijat kopahtavat, pitäisi kuulla kaupunkilaisia, Arja Paakkanen peräänkulutti.

Paikalla on valtuutettujen lisäksi vain kourallinen kaupunkilaisia seuraamassa päätöksentekoa.

- Tulin seuraamaan kokousta asian merkityksellisyyden vuoksi. Olen Keski-Suomen miehiä ja olin mukana valtuuskunnassa kun Keski-Suomen lääniä perustettiin, jämsänkoskelainen Teuvo Vuorenpää kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .