Katso kuvasarja: Kiukaiden kurittajat laudevälien vaelluksella

Saunojia jo 16 vuotta hikoiluttanut saunamaraton järjestettiin jälleen keskiviikkona Sarvenperällä. Keskiviikkona kuljettiin 10 kilometriä ja 18 saunaa, kun lauteita oltiin kuluttamassa 87:n kannikkaparin voimin.

Löylyvaellus varattiin loppuun hetkissä ja lähes sadasta ilmoittautuneesta arvottiin onnekkaimmat saunatontut.

– Yksi virolainen perhe soitti osallistumisajan umpeuduttua mahtuuko mukaan, emme luvanneet. Tulivat toissa päivänä lähtöpisteelle kyselemään paikkaa, emme luvanneet. Tänään he olivat saunakamat päällä koulun pihalla valmiina lähtöön, otimme mukaan, kuvaili kyläpäällikkö Johanna Niilivuo tapahtuman suosiota.

Kymmenen tunnin aikana saunakiulun tyhjentäjille oli tarjolla aamupala, lounas, kahvit ja loppukeitto. Välistä saunoilta löytyi myös pikkupurtavaa sekä vesi- ja mehupisteet.

– Polvituki asennettu, keppi mukana ja joka välissä pitää ottaa huikkaa, sanoi kokkolalainen Hannu Lukkarinen.

Toista kertaa mukana oleva Lukkarinen on Avantoseura Kuutin jäsen ja kokenut saunoja. Valmistautuminen maratonille oli suoritettu omalla mökillä meren rannalla.

Kintauslaiset Tuula Aira ja Elli Junttila kävivät myös pulahtamassa Pitkäjärvessä. Airalla treenikausi ennen maratonia oli sujunut Junttilaa paremmin.

– Joka päivä olen omassa saunassa käynyt löylyissä, Aira kertoi.

– Kyllä tässä huomaa, että enemmänkin harjoitusta olisi voinut olla. Kyllä maraton silti loppuun vedetään, Junttila vakuutti.

Tyky-päivää viettämässä olleet Sasu Louke, Tuomas Roininen ja Jussi Autio olivat rentoutuneet jo seitsemässä eri saunassa.

– Kyllä sauna on sellainen suomalainen temppeli, jossa rauhoitutaan ja puhdistaudutaan, pohti Oulusta kotoisin oleva Autio.

Omassa sekä ystävien saunoissa tuntumaa maratonille hakenut Tuula Ronikonmäki viihtyi päivän aikana uusien tuttavien seurassa.

– Yksin on mukava saunoa, mutta tämä on omanlaisensa tapa rentoutua, keuruulainen Ronikonmäki sanoi.

Lähes kaikkien saunasamoajien suosikiksi nousi savusauna. Muutamat kertoivat nauttivansa pehmeistä ja hapekkaista löylyistä.

Innolla japanilaisia saunamaratonille mukaan odottava sarvenperäläinen Matti Riuttanen on luvannut opetella japania, jos tarve tulee.

– 30 vuotta olen kylällä asunut ja ensimmäisestä vuodesta ollut mukana saunamaratonilla. Japanilaiset saunafanit olisi mukava tavata ja esitellä savusaunaa, naurahti Riuttanen savusaunansa ovenraossa.

Johtotelttana toimi Sarvenperän vanha koulu, johon Maria Virtanen on perheineen muuttanut neljä vuotta sitten.

– Tässä on helposti päässyt aktiiviseksi osaksi kyläyhteisöä, kun joka vuosi tässä meidän pihapiirissä on lähtö ja maali, Virtanen kertoi.

Saunoista erikoisin oli ehdottomasti Jyväskylän ammattikorkeakoulun opettajan Marko Rintamäen yhdessä opiskelija Lauri Kortteen kanssa rakentama Vilpyr-1-älysauna.

– Jarvis, water please, Rintamäki lausui ja tietokone laski löylyannostelijaan vettä.

Äänikomennoilla ohjattava sauna osaa kertoa suomeksi kellonajan ja sään, kun niitä kysyy englanniksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .