Katso kuvat ja video: Ydinfyysikko ui töihin Tourujokea pitkin – "Suu on pidettävä visusti kiinni, mutaisen veden tuntee iholla ja huulilla"

Ohikulkija: "En ole kenenkään nähnyt uivan joessa, vaikka olen asunut tässä rannalla pitkään."

Joku siellä ui. Päättäväinen uimari etenee Tourujoessa lähestyen Kinakujan siltaa yläjuoksulta päin. Varovasti uimari alittaa koivun, joka on rysähtänyt joen ylle pitkin pituuttaan.

Sorsapari lipuu edestä pois.

Kello on aamulla hieman vaille 9. Rannalla uintia ihmettelee Jussi Vanhapiha, joka on kävelyllä Roope-koiransa kanssa.

– En ole kenenkään ennen nähnyt uivan joessa. Tiedän tämän joen asiat, olen asunut tässä rannalla pitkään. Vesi on kyllä puhdistunut entisestä, saasteet lienevät pohjassa, Vanhapiha sanoo.

 

Tourujoen uimari on Jyväskylän yliopiston tutkija, Mikael Sandzelius. Hän on matkalla töihin ja kauhoo jokea pitkin Jyväsjärvelle. Sandzelius ui myötätuulessa järven poikki Ylistönrinteelle. Rannan pusikkoja väistellen hän ­kampeaa itsensä ylös järvestä betonipaasin päälle Ylistön sillan kupeessa.

Kauanko meni? Sandzelius tarkistaa: 1 tunti ja 53 minuuttia. Sandzelius on iloinen. Vesi oli lämmintä, ja voimat riittivät hyvin. Reitti Lohikoskelta Ylistönrinteelle on tarkasti mitattuna 5,7 kilometriä.

– Se on pidempi kuin triathlonissa Ironman-kisassa.

Työmatka taittui uiden nyt kolmannen kerran. Aivan kenelle tahansa hän ei reittiä uskalla suositella.

– Ei se ole vaarallinen. Kokenut uimari on oltava ja tiedettävä, mitä on tekemässä. Kaveri kannattaa olla mukana kun ui avovedessä vaikka ranta näkyykin, Sandzelius sanoo.

 

Kaupungin halkova joki on rehevä ja risuinen. Se odottaa kunnostamisen aloittamista. Tourulantien alittavan sillan alla on iso kasa hylättyjä polkupyöriä. Niitä on joessakin, sanoo Mikael Sandzelius.

– Vesi on mutaista ja se tuntuu iholla ja huulilla, kuvailee Sandzelius.

Riskejä hän ei ota, vaan pitää suunsa visusti kiinni uidessaan.

– Pitää olla tarkkana, että huulet ovat tiukasti kiinni, kun kääntää päänsä takaisin veteen, vapaauinnilla matkan taittanut Sandzelius sanoo.

Sandzelius työskentelee vanhemman tutkijan toimessa fysiikan laitoksella. Ensimmäiselle uimareissulle hän lähti lounaspuheiden päätteeksi.

– Muut ovat kehuskelleet, että tulevat soutamalla tai hiihtämällä töihin, mutta Mikael sanoi tulevansa uimalla, kertoo yhtä uimareissua rannalta seurannut kollega, emeritusprofessori Rauno Julin.

Viime viikolla uimareissulla vastaan ui joutsenpari, jolla oli mukana seitsemän poikasta Tourujoen yläjuoksulla.

– Ajattelin, että viisi metriä riittää niiden ohittamiseen. Ei riittänyt, sillä koiras seurasi minua pitkään. Olin hieman peloissani, sillä nokkaisu olisi sattunut, Sandzelius kertoo.

 

Pitkän lenkin jälkeen Sandzelius on valmis työpäivään. Ensin pari kuppia kahvia, sitten mukaan järjestämään kansainvälisten tutkijoiden vierailua. Meneillään on kaksi viikkoa kestävät mittaukset kiihdytinlaboratoriossa. Sandzelius sanoo, että tutkimuksessa etsitään lantaani-alkuaineelle uusia neutronivajaita isotooppeja.

Illalla hän aikoo vielä juosta Harjulla.

Mikael Sandzelius muutti Jyväskylään yhdeksän vuotta sitten Uppsalasta. Urheilumiehellä ei ole kiire pois, sillä järvien ohella kaupungin hiihtomaastoissa on hyvä harjoitella. Tähtäimessä on tietenkin kisa, Vasaloppet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .