Katso lista: Muun muassa nämä entiset kansanedustajat saavat sopeutumiseläkettä – Suvi Lindén, Arto Bryggare, Marjo Matikainen-Kallström...

Helmikuussa kolmisenkymmentä entistä edustajaa nautti etuudesta.

Eduskunta keskustelee tänään kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa vaativasta kansalaisaloitteesta. Kansalaisaloitteessa esitetään kaikkien kansanedustajien siirtämistä sopeutumisrahan piiriin.

Tunnetuimpia etuuden saajista on kokoomuksen entinen kansanedustaja ja europarlamentaarikko, diplomi-insinööri ja hiihdon moninkertainen arvokisamitalisti Marjo Matikainen-Kallström. Hänen asiantuntijapalveluitaan johtamisosaajana on saatavilla Pertec Consultingin kautta. Sopeutumisetuutta saavat myös entinen SDP:n kansanedustaja ja filosofian tohtori, historianopettaja Päivi Lipponen, entinen kokoomusministeri ja filosofian maisteri, konsulttitehtäviä tekevä Suvi Lindén ja SDP:n entinen kansanedustaja, kauppatieteiden kandidaatti ja entinen huippuyleisurheilija Arto Bryggare.

Myös varatuomari, entinen RKP:n ministeri, europarlamentaarikko ja kansanedustaja Astrid Thors nauttii etuutta samoin kuin lääkäriksi kouluttautunut ja yksityislääkärinä toimiva kokoomuksen Tuija Nurmi. Niin ikään SDP:n entinen kansanedustaja, filosofian maisteri, muutos- ja motivaatiovalmentaja Heli Paasio nauttii etuutta. Hän tarjoaa kotisivujensa perusteella erilaisia valmennuspalveluita sekä yrityksille että yksityisille.

Entiselle europarlamentaarikolle, kokoomuslaiselle ympäristöpolitiikasta väitelleelle tohtorille Eija-Riitta Korholalle maksetaan niin ikään etuutta. Hän kertoo kotisivuillaan keskittyvänsä viestintään, konsultointiin, kirjoittamiseen ja hallitustyöskentelyyn.

Kansanedustajat puivat

Sopeutumisrahaa maksetaan kansanedustajille enintään kolme vuotta, kun taas sopeutumiseläkettä saa vanhuuseläkkeelle siirtymiseen asti.

Sopeutumiseläkettä on kritisoitu voimakkaasti myös eduskunnan sisällä. Esimerkiksi puhemies Paula Risikon (kok.) mielestä se ei nykymuodossaan ole tästä päivästä.

 Ennen vuotta 2011 eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat oikeutettuja sopeutumiseläkkeeseen, jos he ovat toimineet kansanedustajina vähintään seitsemän vuotta. Sopeutumiseläke korvattiin vuonna 2011 sopeutumisrahalla.

Sopeutumiseläkkeeseen pohditaan eduskunnassa jo muutoksia. Virkamiehet valmistelevat parhaillaan vaihtoehtoisia malleja, joiden perkaamisen eduskuntaryhmien puheenjohtajat aloittavat näillä näkymin pääsiäisen jälkeen.

Sopeutumiseläkkeellä tai -rahalla oli työeläkevakuuttaja Kevan tietojen perusteella helmikuussa kaikkiaan 31 entistä kansanedustajaa tai europarlamentaarikkoa. Euroedustajat olivat järjestelmän piirissä vuoteen 2009.

Heille maksettiin sopeutumiseläkettä tai -rahaa helmikuussa

– Alho Arja (sd.)
– Bryggare Arto (sd.)
– Forsius Merikukka (kok., aiemmin vihr.)
– Gestrin Christina (r.)
– Hemmilä Pertti (kok.)

– Holmlund Anne (kok.)
– Huotari Anne (vas.)
– Hänninen Tuomo (kesk.)
– Kaarilahti Marjut (kok.)
– Karhu Saara (sd.)

– Karpela Tanja (kesk.)
– Kokko Osmo (ps.)
– Komi Katri (kesk.)
– Korhola Eija-Riitta (kok., aiemmin kd.), europarlamentti
– Korhonen Martti (vas.)

– Koskinen Marjaana (sd.)
– Kuusisto Merja (sd.)
– Kärkkäinen Kari (kd.)
– Lindén Suvi (kok.)
– Lipponen Päivi (sd.)

– Matikainen-Kallström Marjo (kok.)
– Nurmi Tuija (kok.)
– Ojansuu-Kaunisto Kirsi (vihr.)
– Paasio Heli (sd.)
– Parpola (ent. Karttunen) Marjukka (kok.)

– Pykäläinen Tuija Maaret (vihr.)
– Rönni Tero (sd.)
– Seivästö Ismo (kd.)
– Seppälä Arto (sd.)
– Thors Astrid (r.)
– Väätäinen Tuula (sd.)

Lähde: Työeläkevakuuttaja Keva

Sopeutumiseläke

Eduskunnan kolmisenkymmentä sopeutumiseläkeläistä

– Ennen vuotta 2011 kansanedustajana ollut voi saada sopeutumiseläkettä, jos hän jää työttömäksi.

– Ehtona on, että kyseinen henkilö on toiminut kansanedustajana vähintään seitsemän vuotta.

– Eläkettä voi nauttia siihen asti, kun entinen kansanedustaja siirtyy vanhuuseläkkeelle. Pisimmillään etuus voi siis kestää kymmeniä vuosia, jos nuorena kansanedustajaksi valittu jää esimerkiksi nelikymppisenä eläkkeelle.

– Jos sopeutumiseläkkeen saaja saa kokoaikatyötä, keskeytetään eläkkeen maksu.

– Vuonna 2011 eläke korvattiin sopeutumisrahalla, jota voi nauttia korkeintaan kolme vuotta. Maksimirahan saa, jos on toiminut kansanedustajana vähintään 15 vuotta.

– Mikäli kansanedustaja on sopeutumisrahan päättyessä ehtinyt täyttää 59 vuotta, voidaan rahaa maksaa 65-vuotiaaksi.

– Etuuksille ei ole alaikärajaa.

– Eduskunnan käsittelyssä on parhaillaan kansalaisaloite sopeutumiseläkkeen poistosta, jolloin kaikki eläkkeellä olevat siirtyisivät sopeutumisrahan piiriin. Myös eduskunnan sisällä valmistellaan vaihtoehtoisia malleja.

– Lainsäädäntö ei yleisesti ottaen ole taannehtivaa. Sopeutumiseläkkeen poistoa tulee näin ollen tarkastella myös perustuslain näkökulmasta.

– Sopeutumiseläkettä maksettiin helmikuussa 30 entiselle kansanedustajalle tai europarlamentaarikolle ja sopeutumisrahaa yhdelle.

– Yksittäisten eläkkeiden summia ei kerrota.

– Vuonna 2017 sopeutumisetuuksia maksettiin yhteensä runsaat 1,3 miljoonaa euroa.

– Europarlamentaarikot olivat sopeutumiseläkejärjestelmän piirissä vuoteen 2009.

Lähteenä käytetty eduskunnan ja Kevan verkkosivuja ja lakia kansanedustajien eläkkeestä sekä Kevalta saatuja listauksia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pitäisikö kansanedustajien sopeutumiseläke lakkauttaa?

Kyselytunnilla kummallinen välikohtaus: eduskunnan puhemies selvensi itse kysymystä kansanedustajalle

Pääministeri: Kansanedustajien sopeutumiseläkeasia on eduskunnan käsissä

Sopeutumiseläkejärjestelmän vastustajat pauhasivat kovaäänisesti vuonna 1982

Uusimmat

Kotimaa

Verottajan asiakaspalvelulle moitteet apulaisoikeusasiamieheltä – toimistossa pitkät jonot ja osaan puheluista ei vastattu ollenkaan

Vihtavuoren ruutitehtaalla tapahtui räjähdys koetilanteessa – ruudin piti palaa, mutta se räjähti

Nammo Vihtavuoren tehtaalla räjähdysonnettomuus, jonka pamaus tuntui kymmenien kilometrien päässä – ei henkilövahinkoja

Jyväskyläläiset vuokralaiset raivostuivat aiheettomista siivousmaksuista: "Nyt on kyllä ihme nillittämistä" – katso kuvat "huonosti siivotuista" kohteista

Koko oppositio yhtenä rintamana al-Hol-asiassa –  Marinin hallitukselle heti alkuun välikysymys

Liikennejärjestelyt muuttuvat Nelostiellä Puuppolan päiväkodin kohdalla – rakentamistyöt Matinmäen risteyssillalla jatkuvat

Sianlihantuotannon ympäristökestävyyttä voidaan parantaa – Agris-hanke löysi esimerkiksi tapoja vähentää vesistöjen rehevöitymistä

Googlen uutishakujen trendikärjessä tänä vuonna Notre Damen palo ja Postin lakko

Lapsen löytämä sytytin Kuopion autopalon syy? – lokakuisessa onnettomuudessa loukkaantuivat vakavasti 3- ja 5-vuotiaat lapset

Kangasvuoren moderni päiväkotikoulu loksauttaa leuat Jyväskylässä – katso kuvat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.