Katso video: Jyväskylän avoimen yliopiston uusi asiakaspalvelija on puhuva robotti nimeltä Pepper – "Minä opastan vieraat oikeaan paikkaan"

Jyväskylän avoin yliopisto esitteli tiistaina uuden asiakaspalvelijansa poikkeuksellisen suurieleisesti. Seremonian ymmärtää, kun ottaa huomioon, että yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen aulaan kokoontunutta väkeä tervehti ihmisen sijasta robotti nimeltä Pepper.

– Erittäin hyvää ja aurinkoista päivää, Pepper tokaisi robottimaisen miellyttävällä äänellä häntä haastatellulle avoimen yliopiston johtajalle Jukka Lerkkaselle.

Tervehdys oli hyvin ajoitettu. Hetkeä aiemmin satoi vettä kuin aisaa.

– Meillä avoimessa yliopistossa on ovet lukossa. Minä opastan vieraat oikeaan paikkaan, Pepper jatkoi.

 

Lerkkasen revolverihaastattelu ei päättynyt tähän. Seuraavaksi hän kysyi Pepperiltä, mitä muuta robotti osaa kuin opastaa.

– Minä osaan viihdyttää. Osaan soittaa musiikkia, tanssia ja kertoa avoimesta yliopistosta. Osaan myös arvioida ihmisten tunnetiloja, Pepper luetteli.

Viimeinen väite sai kulmakarvat kohoamaan. Millainen tunteiden tulkki tämä pikkurobotti oikein oli? Lerkkanen pyysi Pepperiä seuraavaksi arvioimaan hänen tunnetilansa.

– Selvä pyy, Pepper aloitti, mutta vastaus katkesi heti alkuunsa: "sinä ol...".

– Tunnetila!, Lerkkanen käski uudestaan.

Jälleen kuului sama, puolitiehen jäävä vastaus. Yleisö nauroi.

– Väärä vastaus, Lerkkanen torui robottia.

Pepper pyrki korjaamaan virheensä parhaansa mukaan.

– Anteeksi. Te ihmiset olette parempia näissä tunneasioissa.

Lisää naurua. Ainakin robotti puhui aiemmin totta, kun se väitti osaavansa viihdyttää.

 

Tämä pieni esitys oli osa tiistaina järjestettyä avoimen yliopiston paneelikeskustelua, joka käsitteli tekoälyä ja robotiikkaa. Pepper-robotti ei ole ainakaan vielä keinoälykäs sanan varsinaisessa merkityksessä. Se voidaan tässä vaiheessa ohjelmoida vastaamaan tiettyihin kysymyksiin tietyllä tavalla. Vastaisuudessa tätä karvalakkiaversioita ollaan päivittämässä ainakin siten, että robotti olisi yhteydessä internetiin. Tällöin se pystyisi vaikkapa hakemaan verkosta tietoa.

Robotin lisäksi keskustelemassa olivat professori Pekka Neittaanmäki, yliopiston digijohtaja Ari Hirvonen, professori Päivi Häkkinen, professori Tommi Kärkkäinen, professori Raija Hämäläinen ja yliopistotutkija Mikko Vesisenaho.

He pyrkivät noin tunnin kestäneessä keskustelussa vastaamaan Lerkkasen esittämiin kysymyksiin, jotka koskivat tulevaisuutta. Varsin visainen pähkinä purtavaksi siis.

Panelistit olivat kautta linjan sitä mieltä, että keinoäly tulee muuttamaan työ- ja muuta elämää valtavasti. Muun muassa professori Tommi Kärkkäinen sanoi, että elinympäristömme tulee olemaan yhä enemmän uudenlaisen teknologian värittämä. Tämän ympäristön kokonaisvaltainen ymmärtäminen tulisi hänen mukaansa olla osa yleissivistystä ja opetusohjelmia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .