Katso video: Näin juhlittiin kuukkiluokkalaisia Laukaassa - Duudsonit nousivat lavalle ja läsäyttivät kuminauhat naamalle

Koulutie: Yli kolmesataa kuudesluokkalaista osallistui Peurungassa tiistaina järjestettyyn juhlagaalaan.

Peurunka Areenan saliin oli tiistaina aamupäivällä kerääntynyt iso joukko ihmisiä. Valtaosan porukasta muodostivat Laukaan kuudes- eli täkäläisittäin sanottuna kuukkiluokkalaiset oppilaat. He olivat Laukaa Gaala -nimisen tapahtuman kunniavieraat. Kutsu oli tullut Laukaan kunnanjohtajalta Jaakko Kiiskilältä.

Alakoulun viimeiselle etapille tänä syksynä lähteneet oppilaat pääsivät juhlan aluksi kättelemään yksi kerrallaan kunnanjohtajaa.

Tunnelma oli perin hieno: oppilaat astelivat punaista mattoa pitkin kättelyyn ja siitä sisälle saliin. Opettajat toimittivat paparazzien virkaa, ja kamerat lauloivat. Moni oppilas oli pukeutunut juhlapukuun. Salin ovella juhlaväelle tarjottiin lasilliset syvänpunaista juomaa.

Juhlasalin tummansinertävässä valaistuksessa oppilaat istuivat pitkiin pöytiin, jotka oli peitetty niin ikään tummansinisillä pöytäliinoilla. Pöydistä löytyi lisää monenväristä, sokeripitoista juotavaa. Odottava puheensorina väreili pitkin salia.

– Aika virallista, tuumi tummaan pukuun sonnustautunut kuudesluokkalainen Roope Korhonen.

– Vaikka kyllä tämä tavallisen koulupäivän voittaa, Kirkonkylän koululta juhlaan saapunut nuorukainen tokaisi.

Korhosella ei ollut alakoulun viimeiseltä luokalta sen suurempia ennakko-odotuksia kuin todennäköisesti lisääntyvä kotiläksyjen määrä.

– Pitääköhän hankkia enemmän kyniä, hän tuumi vierustoverinsa kanssa.

Jutustelu loppui kunnanjohtaja Kiiskilän noustessa lavalle pitämään puhetta.

Puheensa alkajaisiksi kunnanjohtaja toivotti saliin kokoontuneet yli kolmesataa Laukaan kuudesluokkalaista tervetulleiksi juhlaan.

– On suuri ilo päästä juhlimaan alakoulun viimeisen vuoden aloittamista teidän kanssanne, Kiiskilä sanoi.

– Ja jos jotain niin sanotusti viisasta haluaisin teille sanoa, se kuuluisi näin: vanhemmilla oppilailla on iso vastuu pienemmistä. Puolustakaa heikompia ja pitäkää omalta osaltanne huoli, ettei Laukaassa kiusata ketään jatkossakaan.

Juhlaväki kohotti lopuksi maljan 425-vuotiaalle Laukaalle ja Laukaan lapsille.

– On kyllä vähän haikea olo. Ja tietenkin se yläkouluun meneminen vähän jännittää, sanoi Valkolan koulun kuudesluokkalainen Sofia Kekarainen kysyttäessä, miltä tuntuu aloittaa alakoulun viimeinen vuosi.

Kekarainen oli päässyt istumaan kunnanjohtaja Kiiskilän viereen odottamaan lounaan tarjoilua ja gaalan viimeistä ohjelmanumeroa: yllätysesiintyjää.

Laukaa Gaalan ohjelmaa ja luonnetta tutkaillessa ei voinut olla pohtimatta, kuinka paljon mallia tapahtumaan oli haettu Jyväskylän vastaavasta tilaisuudesta. Kaupungissa on vuodesta 2006 järjestetty kaupunginjohtajan vastaanotto, jossa hän kättelee kaikki Jyväskylän viidesluokkalaiset. Myös tällä vastaanotolla on perinteisesti aina ollut yllätysesiintyjä.

– Ei juhlaa ole Jyväskylästä kopioitu, vaikka toki tapahtumissa on piirteiltään jotain samaa, Kiiskilä luonnehti.

Lounaan jälkeen tapahtuman esiintyjäkin lopulta paljastui: lavalle nousivat Duudsoneista tutut 'Jarppi' ja 'HP'. Parivaljakko on jo useamman vuoden kiertänyt suomalaisissa kouluissa kampanjoimassa kiusaamista vastaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .