Kattotuolit ruhjoivat miehen pään – työnantaja tuomittiin sakkoihin ja korvauksiin

Työntekijän kallovammaan johtaneet puutteet työturvallisuudessa rakennustyömaalla Laukaassa toivat tuomion rakennusyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimineelle miehelle. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 34-vuotiaan miehen työturvallisuusrikoksesta 50 päiväsakkoon, josta maksettavaksi tuli 1 400 euroa.

Yhdessä yhtiön konkurssipesän kanssa mies velvoitettiin korvamaan työtapaturman uhriksi joutuneelle miehelle yhteensä liki 49 000 euron korvaukset. Korvauksia määrättiin muun muassa 25 000 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta ja 20 000 euroa kosmeettisesta pysyvästä haitasta. Korvausvaatimukset pysyvästä haitasta ja ansionmenetyksestä esitettäneen myöhemmin.

Turma tapahtui marraskuussa 2014 omakotitalon rakennustyömaalla. Nelikymppinen työntekijä oli ryhtynyt avaamaan nipussa olleiden kattotuolien sidontoja, kun ne olivat kaatuneet miehen päälle. Nipussa oli yleensä noin kymmenen kattotuolia, joista yksi painaa 70–80 kiloa. Miehen kallo murtui pirstaleisesti siten, että osa jouduttiin poistamaan ja tilalle tehtiin implantti. Hän on ollut turmasta lähtien työkyvytön.

Oikeus katsoi tuomitun miehen syyllistyneen rikokseen työnantajana muun muassa laiminlyömällä huolehtia työmaalle tuotujen kattotuolien asianmukaisesta varastoinnista ja tuennasta sekä sidonnan riittävästä järjestämisestä kaatumista vastaan. Myöskään niiden nostoa ei oltu valmisteltu. Tuomittu oli pyrkinyt käymään työmaalla itse viikoittain, muttei ollut nimennyt ketään sijaisekseen vastaamaan työmaasta ja sen turvallisuudesta.

Tuomittu kiisti valtaosan laiminlyönneistä ja vetosi sidonta- tai tuentavirheeseen. Oikeus kuitenkin huomioi, ettei mies ollut varmistanut, että kattotuolit olisi sidottu tai tuettu asianmukaisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .