Katupöly voi jopa viedä sairaalaan: Näin suojaudut sitä vastaan

Jokainen voi myös tehdä jotakin katupölyn vähentämiseksi, kuten välttää turhaa autoilua.

Kevät tuo tullessaan myös katupölyn. Ärsyttääkö? Katupöly tuntuu silmissä ja kurkussa, nenä vuotaa ja yskittää. Astmaatikko voi joutua jopa sairaalaan. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että katupölyn pienhiukkaset voivat kulkeutua keuhkorakkuloihin saakka. Katupölyltä voi suojautua monin tavoin:

Mieti, missä ja milloin liikut. Vältä liikkumista ongelma-alueilla kuivalla säällä pahimpaan pölyaikaan. Eniten pölyävät vilkkaimmin liikennöidyt kadut.

Asenna hiukkassuodattimet. Asenna hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin tai ilmanvaihtokoneisiin niin kotona, työpaikalla kuin autossakin. Muista vaihtaa suodattimet ohjeiden mukaisesti.

Siivoa ja vältä ikkunatuuletusta. Siivoa sisällä hyvin, jotta muun muassa kenkien mukana kulkeutuva katupöly ei heikennä sisäilmaa. Vältä ikkunatuuletusta tai asenna tuuletusikkunaan pölysuodatin.

Ota hengityssuojain käyttöön. Valitse suojain, jossa on uloshengitysventtiili, koska se helpottaa hengittämistä suojainta käytettäessä. Hengityssuojaimia saa apteekeista ja hyvin varustetuissa päivittäistavarakaupoissa. Mikäli sairastat keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa tai keuhkoahtaumatautia, älä käytä hengityssuojainta, koska se lisää hengityksen vastusta.

Käytä nenäkannua tai suihketta. Nenäkannulla huuhdellaan päivän pölyt pois nenän limakalvoilta. Limakalvojen huuhtelu vähentää nenän karstaisuutta ja lievittää ärtyneitä ja kuivia limakalvoja. Limakalvoja voi kostuttaa myös tarkoitukseen sopivilla suihkeilla tai tipoilla.

Pidä lääkkeet mukanasi. Hengitys- ja sydänsairaiden sekä allergisten ihmisten on hyvä pitää lääkärin määräämä lääkitys mukanaan ulkona liikuttaessa.

Näin vähennät katupölyä

Jokainen voi myös tehdä jotakin katupölyn vähentämiseksi. Hengitysliitto neuvoo, että jokainen voi välttää turhaa autoilua ja suosia joukkoliikennettä, kävellä tai pyöräillä lyhyet matkat, siirtää oman auton ajoissa pois puhdistettavalta kadulta sekä suosia kitkarenkaita ja ennakoivaa ajotapaa.

Katupölyssä on muun muassa tien pinnan ja hiekoitushiekan mineraaleja, autojen jarruista, kytkimistä, moottorista ja renkaiden nastoista peräisin olevia metalleja, renkaista peräisin olevia kumihiukkasia, pakokaasujen sisältämiä orgaanisia yhdisteitä, bakteereita ja homeita sekä siitepölyä. Katupöly aiheuttaa sekä viihtyisyys- että terveyshaittoja.

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Hengitysliitto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Huono ilmanlaatu vaivaa Jyväskylässä: "Kohtalaisen huonolta näyttää"

Katupölyn raja-arvot paukkuvat ympäri Suomen