Katutaiteilijat muuttivat betonitunnelin taideteokseksi – Katso kuvat Jyväskylän upeasta graffititunnelista

Monen taiteilijan kädenjälki sulautuu yhteiseksi kokonaisuudeksi.

Lohikoskentien alittava betonitunneli sai viikonloppuna uuden ilmeen katutaiteilijoiden käsissä. Ryminä-ryhmänä työskentelevä yhdeksän katutaiteilijan porukka sai Jyväskylän kaupungilta vapaat kädet tunnelimaalausten toteuttamiseen.

Vain yksi maalareista on jyväskyläläisiä, muut eri puolilta Suomea ja ryhmä kiertää eri kaupungeissa toteuttamassa katutaidetapahtumia. Useille heistä katutaide on ammattimaista. Pääsääntöisesti taiteilijat pysyvät anonyymeinä, mikä liittyy katutaidekulttuuriin.

Niskakujan alikulkutunnelin graffiti- ja muraalityöt ovat kunkin katutaiteilijan erillisiä töitä, mutta liittyvät yhtenäiseksi kokonaisteokseksi. Ne alistuvat myös ympäristölleen ja kestävät aikansa, kuten katutaiteen luonteeseen kuuluu.

Katutaide on laaja yläkäsite hyvin monenlaisille teoksille. Tunnetuimpia ovat kirjaingraffitit. Muraalit ovat pysyviin rakenteisiin, kuten kadun pintaan, siltojen tai talojen seiniin ja kattoihin maalattuja kuvia. Myös neuletekniikalla voi tehdä katutaidetta eikä juuri mikään tekniikka ole poissuljettu.

Katutaide ei ole ilkivaltaista, kuten luvattomasti talojen seiniin tai julkiskalusteisiin spreijatut tägit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

HS: Poliisi epäilee nuoren naispotilaan joutuneen murhatuksi sairaalassa Salossa

Lapsen löytämä käsikranaatti on raivattu Lahden satamasta

Muuramelainen asianajaja ja varatuomari Tero Lakka näkee virkalääkärin virkavastuun ongelmallisena – "Yksityisen puolen lääkäri ei voi joutua syytteeseen virkarikoksesta"

Seppo Kolehmainen jatkaa poliisiylijohtajana

Päijänteen Luonnonperintösäätiö sai lahjoituksena kaksi saarta Korpilahdelta – lahjoittaja toivoi virkistyskäytön jatkuvan

Jyväskylän työttömät saavat taas tukea Tourulassa – "Työttömyys voi olla seurausta työpaikkakiusaamisesta tai paniikkihäiriöstä"

Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa

Miestä puukotettiin Jyväskylän Kypärämäessä – nainen vangittiin tapon yrityksestä

Vanhalla hautausmaalla tehtiin ilkivaltaa ainakin kymmenelle haudalle: lyhtyjä rikottu, istutuksia tuhottu, hautakivi kaadettu ja ristejä revitty irti

Kolme viikkoa tartunnoitta – Keski-Suomessa ei uusia koronatartuntoja, koko valtakunnassa viisi

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.