Kauan odotetun Keski-Suomen jättihankkeen urakoitsijat alkavat selvitä – Destia voitti tarjouskilvan Kirrin moottoritien jatkosta

Suomen suurimmaksi infrayhtiöksi itseään kutsuva Destia on voittanut Liikenneviraston järjestämän tarjouskilpailun moottoritien rakentamisesta Jyväskylän Kirristä Tikkakoskelle.

– Destia voitti tarjouskilvan 108 miljoonan euron kokonaishinnalla, joka on noin kolme prosenttia toiseksi tullutta tarjousta halvempi, projektinjohtaja Ari Mäkelä Liikennevirastosta kertoo.

Euroissa noin kolme prosenttia tarkoittaa reilua kolmea miljoonaa euroa. Vertailtavia tarjouksia oli kaikkiaan kolme.

Mäkelä korostaa, että vielä nyt on kyse ehdollisesta hankintapäätöksestä.

– Varsinainen urakkasopimus allekirjoitetaan Destian kanssa jokusen viikon kuluttua sopimuskatselmuksen jälkeen. EU:n hankintalaki vaatii useita tarkistuksia ennen kuin urakkasopimus voidaan solmia, Mäkelä sanoo.

Urakkamuotona on STk eli ”suunnittele ja toteuta ­sisältäen kehitysvaiheen”. Kirri–Tikkakoski-moottoritie valmistuu liikenteelle näillä näkymin vuonna 2022 ja kokonaan valmista on vuotta myöhemmin. Rakentamaan päästään tällä tietoa ensi maaliskuussa. Hankkeen kehitysvaihe urakoitsijan kanssa kestää syksyn ja alkutalven. Kehitysvaiheen aikana tarkentuu lopullinen rakentamisaikataulu ja tehdään rakennussuunnitelmat.

Ahlström Capital omistaa entisen valtionyhtiö Destian. Mäkelän mukaan yritys tekee 108 miljoonalla eurolla 15 kilometrin mittaisen moottorien jatkon Tikkakoskelle.

Moottoritien rakentamiseen on varattu 139 miljoonaa euroa, mutta itse tie syntyy halvemmalla, 120–125 miljoonalla eurolla.

Loput noin 15–20 miljoonaa euroa varataan pääosin lisä- ja muutoskuluihin sekä muihin erillistyönä tehtäviin töihin ja tutkimuksiin. Kyse on niin kutsutusta riskipotista kohteisiin ja töihin, joita ei voi tietää etukäteen.

Myös muun muassa ympäristö- ja vesistöselvitykset kuuluvat kokonaisbudjettiin. Lisäksi 139 miljoonasta katetaan tarvit­taessa erillisiä korvauksia kuten koulukyytejä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .