Kauhukuva Kittilässä: Laittomia päätöksiä, poliisi valtuustosaliin

Valtiovarainministeriö aloittaa kuulemiset niskuroivien kuntapäättäjien ja kunnan kanssa.

Valtiovarainministeriön mukaan Kittilän kuntapäättäjien niskurointi voi johtaa siihen, että kunnanvaltuuston tulevat päätökset ovat mitättömiä.

Tällaiseen tilanteeseen kunta ajautuu, mikäli valtio määrää rikoksesta syytetyt luottamushenkilöt pidätettäväksi tehtävästään, mutta he eivät tätä noudata.

– Jos kyseiset henkilöt osallistuvat kunnallisen luottamustoimen hoitamiseen, jokaista tällaista valtuuston päätöstä rasittaa siitä lähtien muotovirhe, hallitusneuvos Auli Valli-Lintu valtiovarainministeriöstä toteaa.

Syytteessä lähes 30 päättäjää

Kaikkiaan kolmisenkymmentä Kittilän nykyistä ja entistä kuntapäättäjää on syytteessä muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä. Syytteet liittyvät monimutkaiseen vyyhtiin kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisesta ja tutkintapyynnöstä Levin hiihtokeskuksen hissihankinnasta.

Syytteessä olevien henkilöiden hyllyttämistä oikeuskäsittelyn ajaksi ovat vaatineet valtiovarainministeriön ja kuntaministeri Anu Vehviläisen (kesk.) lisäksi muun muassa valtion asettama, kaupunkineuvos Antti Rantakokon johtama selvitysryhmä sekä monet oikeusoppineet.

Kittilän kunnanvaltuusto päätti viimeksi kolme viikkoa sitten, ettei syytteessä olevia luottamushenkilöitä pidätetä luottamustoimestaan, vaan he saavat jatkaa "normaalien jääviysmääräysten mukaisesti". Valtuusto äänesti asiasta.

Ministeriölle tämä ei riitä. Sen mukaan päätös ei turvaa kunnan päätöksenteon uskottavuutta.

Valli-Linnun mukaan syytteen saaneet luottamushenkilöt voidaan tarvittaessa poistaa valtuustosalista poliisivoimin, mikäli toimesta pidättäminen astuu voimaan mutta sitä ei noudateta.

– Ministeriöllä on oikeus ratkaista asia ellei kunta itse siihen pysty. Jos henkilöt eivät sitä noudata, kunnan velvollisuus on pyytää poliisilta virka-apua.

Valtiovarainministeriö joutuu kuitenkin kuntalain mukaisesti järjestämään vielä kuulemiskierroksen syytteessä olevien kuntapoliitikkojen ja kunnan edustajien kanssa.

Kokonaisuudessaan prosessi saattaa kestää vielä jopa kuukausia.

– Tavoite on, että ennen kesää olisi edellytykset tilanteen palauttamiseksi normaaliksi, Valli-Lintu sanoo.

"Olemme tehneet kaikkemme"

Valtiovarainministeriö on Valli-Linnun mukaan tehnyt asiassa kaikkensa.

– Olemme noudattaneet lakia siitä lähtien, kun se saatiin voimaan. Valitettavasti nämä eivät ole sellaisia asioita, joita saataisiin ratkaistua nopeasti.

Viime vuoden kesäkuussa tuli voimaan niin sanottu Lex Kittilä, jonka mukaan valtiolla on oikeus puuttua yksittäisen kunnan päätöksentekoon, kun tietyt edellytykset täyttyvät.

Valli-Lintu kuitenkin myöntää, että ministeriöllä meni kauan, ennen kuin se ymmärsi, ettei kunnan omilla toimenpiteillä asiaa saada kuntoon.

– Lisäksi työpaineet sote- ja maakuntauudistuksessa olivat sen verran kovat, ettei ylimääräistä resurssia ollut.

Valli-Lintu pitää Kittilän tapausta täysin ainutlaatuisena suomalaisessa kuntakentässä.

– Usko päätöksenteon lainmukaisuuteen on ollut vahva.

Kuntaministeri Vehviläinen ei ehtinyt kommentoida Kittilä-tapausta Uutissuomalaiselle.

Monimutkainen riitavyyhti

Vuonna 2014 kunnanhallitus irtisanoi kunnanjohtaja Anna Mäkelän hänen tehtyään tutkintapyynnön Levin hiihtokeskuksen hissihankinnasta.

Tutkintapyyntö peruttiin, mutta apulaisvaltakunnansyyttäjä määräsi tutkintaa jatkettavan.

Vuonna 2016 korkein hallinto-oikeus perui Mäkelän irtisanomisen.

Hissihankintakiista ja kunnanjohtajan erottaminen johtivat siihen, että iso joukko kuntapäättäjiä sai syytteen muun muassa virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Myös Levin hissihankintaan liittyen on parhaillaan menossa oikeusprosessi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .