Kauko Tuupainen kirjassaan: kokoomus vastusti konserttitaloa Kuokkalaan demareiden bisnesidean takia

Poliitikon urastaan ja elämästään yhteenvedon tehnyt Kauko Tuupainen (ps.) toteaa tuoreessa kirjassaan lakonisesti, että "aina on luu jäänyt vetäjän käteen", kun on pohdittu paikkaa Jyväskylän konserttisalille tai -talolle, jota termiä käytettiin aluksi.

Tuupaisen mukaan ensimmäinen esitys konserttitalosta syntyi jo maaliskuussa 1983, kun Jyväskylän konserttitalon tuki ry ehdotti sen sijoittamista Pitkäkadulle konservatorion viereiseen kortteliin.

Tuupaisen mukaan konserttitaloa ja sittemmin -salia on oltu 35 vuoden aikana sijoittamassa Pitkäkadun lisäksi muun muassa Tourulaan, Puistokoulun kortteliin, Äijälään sekä Haukanniemeen.

Toukokuussa 1983 kulttuuri- ja liikuntalautakunta päätti esittää konserttitaloa Kuokkalaan, tarkemmin sanottuna Ainolanrantaan. Samalle kannalle päätyi kaupunginhallitus äänestyksen jälkeen. Valtuustossa Kuokkala-vaihtoehto ei edennyt, koska asia jätettiin pöydälle.

Seuraavassa valtuustossa Kuokkala-vaihtoehtoa käsiteltiin uudestaan, mutta nyt valtuusto päätti äänin 32–27, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi.

 – Ihmetystäni herätti, että demariryhmään kuuluneet valtuutetut Hilkka Hakala ja Kari Nykänen sekä myöhemmin vihreistä demareihin loikannut Kimmo Suomi äänestivät oikeiston mukana uudelleen valmistelun puolesta eli Kuokkalaa vastaan. Päätös lykkäsi konserttitalon paikkakysymystä lähes 30 vuodeksi eteen päin, Kuokkalassakin osan aikaa asunut Tuupainen toteaa kirjassaan.

Hän sanoo suoraan, että kokoomus kaatoi konserttitalon sijoittumisen Kuokkalaan. Syy paljastuu Tuupaisen mukaan kokoomusryhmän valtuustoaloitteesta syyskuulta 1988. Aloitteessaan kokoomus esitti, että kaupunki ostaisi työväenyhdistyksen omistaman maa-alueen Ainolasta.

Työnväenyhdistyksen tavoitteena nimittäin oli rakentaa Ainolaan kylpylähotelli sekä hotellin viereen myös konsertti- ja kongressitalo.

Eli mutkat suoriksi -sanottuna kokoomus torppasi konserttitalon Kuokkalaan kiusaksi demareiden kiinteistöbisneksille.

Sittemmin konserttitalo on vaihtunut konserttisaliksi, jota puuhataan Paviljongin yhteyteen. Hankkeen rahoitus on yhä auki. Salin osuus Paviljongin muutostöistä olisi noin 35 miljoonaa euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .