Kauko Tuupaisen historiikki pursuaa nimiä ja politiikan kulissielämää

Jyväskylän tunnetuimpiin ja pitkäaikaisimpiin kunnallispoliitikkoihin lukeutuva Kauko Tuupainen, 78, on laittanut kansien väliin 50 vuotta omasta työ- ja luottamustehtäviensä urasta.

Työmaakirjurista Eduskunnan ikäpuhemieheksi on paitsi runsas henkilöhistoria sisältää se myös seikkaperäisiä kuvauksia Jyväskylän poliittisen historian merkittävistä ja kuohuttavistakin käänteistä.

Tuupainen on omakustanteena julkaistussa kirjassaan itseoikeutettu päähenkilö, mutta hän tuo nimeltä mainiten esille huomattavan määrän ihmisiä työuran ja politiikan sekä Tuupaiselle rakkaan urheiluseura- ja muun harrastustoiminnan saralta. 186-sivuisessa kirjassa on 470 henkilön nimihakemisto ja 81 valokuvaa sekä lukuisia siteerauksia lehtijutuista, pääasiassa Keskisuomalaisesta.

Ilman tuomitsevaa jälkiviisastelua Tuupainen käy läpi pöytäkirjojen tarkkuudella muun muassa ex-kaupunginjohtaja Pekka Kettusen valintaan, virkakauteen ja erorahajupakkaan liittyviä vaiheita. Myös muita poliittisia vääntöjä, kuten Jyväskylän Energia Oy:n myyntiyrityksen ja loputtomaksi venyneen konserttitalohankkeen vaiheita käydään kirjassa läpi. Tuupainen toteaa kokoomuksen kaataneen konserttitalohankkeen.

Pienille paljastuksille, koomisille sattumille ja Tuupaisen omintakeiselle huumorille on myös sijansa tapahtumakuvauksissa.

 

Karjalaisista juuristaan ylpeä Tuupainen kutoutuu Jyväskylän kaupungin historiaan erottamattomasti sekä työhistoriansa että poliittisten luottamustehtäviensä kautta. Kaupunginvaltuustoon hänet valittiin yhtä aikaa Mauri Pekkarisen, Markku Anderssonin ja Erkki Arvajan kanssa vuonna 1976.

 

Työuransa Tuupainen aloitti heti varusmiespalveluksen jälkeen työmaakirjurina Jyväskylän Rakennusviraston katuosastolla. Ensimmäiset työmaat 1960-luvulla sijaitsivat Mattilanniemessä, jossa entistä kaatopaikkaa ryhdyttiin kunnostamaan. Seuraava kohde oli Seppälän teollisuusalueen kunnallistekniikan rakentaminen.

Tuupaisesta tuli vaatimattomana pitämästään koulutuksesta huolimatta taloushallinnon ja tilintarkastuksen ammattilainen, joka työskenteli useassa roolissa muun muassa Jyväskylän kaupungilla ja Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä.

 

Keskeinen anti kirjassa ovat kunnallispoliittiset aikalaiskertomukset sekä se, miten pitkän linjan demarista tuli lopulta perussuomalaisten kansanedustaja.

Tuupainen avaa ikkunan 1970-luvun poliittiseen toimintaan, miten ja ketkä Jyväskylän Työväenyhdistyksessä ja eräissä muissa demareiden puolueosastoissa vaikuttivat ja miten hän itse taiteili erilaisten ryhmittymien välillä.

Ero demareista ja liittyminen perussuomalaisiin johtui osaksi pettymyksestä sisäiseen suhmurointiin ja muihin kirjassa esitettyihin moninaisiin syihin.

Perussuomalaisiin Tuupainen kiinnittyi tavattuaan Timo Soinin. Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaaksi Tuupainen kelpasi saman tien 2007, ensin sitoutumattomana. Seuraavissa vaaleissa 2011 puolue sai kuuluisan jytkynsä ja myös Tuupaisesta tuli kansanedustaja.

Uransa huippuhetkeksi Tuupainen nostaa kirjan nimen mukaisesti uuden eduskunnan ensimmäisen täysistunnon, jossa hän vanhimpana kansanedustajana, 70-vuotiaana, sai kunnian toimia ”ikäpuhemiehenä”. Eduskunnassa Tuupainen ei silti levännyt laakereillaan, mikä kirjassa tulee myös selväksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .