Kaukolämmön tehosäätelyä kokeillaan Jyväskylässä, ylioppilaskylän "DDR-talo" koekaniiniksi

Jyväskylän Energia selvittää kaukolämmön kysyntäjoustoa, jolla voidaan saavuttaa säästöjä sekä asiakkaalle että energiatuotannolle.

Ensimmäisenä kokeilukohteena on Jyväskylän Ylioppilaskylän neljän yhteenkytketyn kerrostalon kiinteistö eli niin sanottu "DDR", jossa asuu 450 opiskelijaa. Osaan asunnoista asennetaan antureita, joiden avulla tehosäätelyä varten saadaan tietoa.

– Kaukolämmön kulutuksen tehohuiput sijoittuvat yleensä aamu- ja iltapäiviin, kun ilmastointi käynnistyy tai kun ihmiset menevät suihkuun, kertoo tuotepäällikkö Riku Martikainen Jyväskylän Energialta.

Kysynnänjouston ydinajatuksena on leikata korkeita tehon huippuja pois ja siirtää tehot niille vuorokauden tunneille, jolloin lämmöntehotarve on alhaisempi.

Tasaaminen auttaa energian tuotannon ohjauksessa ja säästää polttoainetta. Ylioppilaskylän MNOP-talojen lisäksi kysyntäjoustoa kokeillaan ensi vuoden alussa myös muutamissa muissa kohteissa.

Kokeilun tarkoituksenaan saada tarkempaa tietoa saavutettavista säästöistä jo ensi keväänä. Martikaisen mukaan kysynnänjousto voidaan laajentaa koskemaan koko kaupunkia, jos tulokset ovat hyvät. Vastaavanlaisia kokeiluja on vireillä myös muissa kaukolämpöyhtiöissä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .