Kauppa vaatii: "Oluenmyynnin aikarajoista luovuttava"

Päivittäistavarakauppa ry vaatii, että alkoholin vähittäismyynti vapautetaan aikarajoista. Tällä hetkellä esimerkiksi kaupat ja kioskit saavat myydä yli 2,8 tilavuusprosentin alkoholijuomia vain kello 9–21.

– Olisi tätä päivää ja kaikille osapuolille järkevintä, että kaupat saisivat myydä alkoholia aukioloaikojensa mukaan, Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Kari Luoto sanoo.

Päivittäistavarakauppa ry on edunvalvoja jäsenyrityksilleen, joita ovat muun muassa SOK, Kesko, Lidl, Suomen Lähikauppa, Stockmann sekä Tokmanni.

Luodon mukaan myynnin aikarajat voitaisiin poistaa alkoholilain kokonaisuudistuksessa, joka tehtäneen alkavalla hallituskaudella.

– Toivon, että asia nousee esiin hallitusneuvotteluissa, sillä jo alulle pantu kokonaisuudistus jäi kesken edelliseltä hallitukselta.

Päivittäistavarakaupan vähimmäisvaatimus on, että oluiden, siidereiden ja lonkeroiden myynti sallitaan jo aamuseitsemältä. Vuonna 2007 voimaan tullut asetus määrää, että alkoholin myynnin saa aloittaa vasta aamuyhdeksältä.

– On syytä pohtia vakavasti, mitä hyvää tällä uudistuksella saatiin aikaan. Mietojen juomien vähittäismyyntiin vaikutus on ollut marginaalinen.

"Saunaoluet kassalle"

Luodon mukaan nykyiset aikarajat hankaloittavat tarpeettomasti ostamista.

– Esimerkiksi ruokaostoksensa heti aamusta tekevä joutuu jättämään nolona saunaoluensa kassalle vain sen takia, että kello ei ole yhdeksää.

Luodon mielestä myynnin aikarajoista luopuminen tai edes joustaminen ei välttämättä lisäisi alkoholiongelmia, sillä tiukka ikärajavalvonta säilyy.

– Kaupoissa valvotaan tarkasti myös sitä, ettei alkoholia myydä selvästi päihtyneelle tai häiritsevästi käyttäytyvälle tai jos on syytä olettaa alkoholijuomien väärinkäyttöä.

Myös Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kannattaa alkoholimyynnin sääntelyn purkua.

– Lakia pitäisi yksinkertaistaa. Alkoholin aamumyynnin kielto haittaa esimerkiksi liikennemyymälöitä, Lappi sanoo.

Hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä ei innostu alkoholimyynnin aikarajojen vapauttamisesta tai edes osittaisesta höllentämisestä.

– Aamumyynnin aikarajoista päättäneiden poliitikkojen oli käytännössä pakko rajoittaa alkoholin saatavuutta keväällä 2007, koska takana olivat ennätysvuodet alkoholin kokonaiskulutuksessa. Tarkoitus oli myös saattaa kaupat ja ravintolat samalle viivalle alkoholin myynnin aloitusajan suhteen.

"Suurkuluttajat maan alta?"

Tuomisen mukaan aamumyynnin kielto ennen yhdeksää on myös yksi keino vähentää juomista, alkoholihaittoja sekä lieveilmiöitä kuten kiusausta varhaisiin krapularyyppyihin.

– Mistä nämä suurkuluttajat tulevat, maan altako? Eivät, vaan hyvin usein kohtuukäyttäjistä, jotka nyt pahoittavat mielensä, kun eivät saa ostaa olutta ennen aamuyhdeksää, Tuominen sanoo.

Tuomisen linjoilla on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Esa Österberg. Hänen mukaansa aamuseitsemän ja -yhdeksän välillä myytiin alkoholia niin vähän, että aikarajasta luopumisella ei olisi suurta elinkeinopoliittista merkitystä.

Sen sijaan Österberg sanoo, että myynnin aikarajoista luopuminen tai niistä joustaminen haittaisivat kansanterveyttä.

– Kyllähän aamuostajat tuppaavat pääsääntöisesti olemaan krapularyypyn hakijoita, eikä niitä perheenisiä tai -äitejä, jotka hakevat muutamaa saunakaljaa viikonlopuksi.

Österberg myös huomauttaa, että esimerkiksi Virossa alkoholinmyynti alkaa vasta aamukymmeneltä.

– Jos yhtään haluamme välittää heikko-osaisistamme, meidän täytyy olla valmiita rajoituksiin enemmistön mielihalujen kustannuksella, Österberg sanoo.

Juoman haltuunottoaika ratkaisee

Alkoholijuomat, jotka asiakas on saanut haltuunsa ennen kello 21, voi maksaa kassaan kello 21 jälkeen.

Jos aukiolo jatkuu kello 21:n jälkeen, on alkoholijuomien haltuunotto estettävä kello 21 alkaen.

Myyntiaikasäännösten noudattamista on yleensä tarpeen varmistaa tiedottein sekä rakenteellisesti että teknisesti.

Keinoina ovat muun muassa alkoholijuomaosastojen ja kylmäkaappien sulkeminen sekä alkoholijuomien peittäminen tai säilyttäminen varastotiloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.