Kauppojen ruokajätemäärä on vähentynyt viime vuosina

Kauppojen ruokajätemäärä on viime vuosina vähentynyt, arvioi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT. Vähittäis- ja tukkukaupoista ruokaa päätyy vuosittain biojätteisiin 65-75 miljoonaa kiloa, mikä tarkoittaa 12-14 kiloa jokaista suomalaista kohti.

MTT:n mukaan eniten biojätettä syntyy tuoretuotteista, kuten hedelmistä, vihanneksista ja leivästä. Myös maitotuotteita, tuoretta lihaa, kalaa ja valmisruokia päätyy jätteeksi. Vähiten hävikkiä tulee puolestaan pitkän käyttöajan tuotteista.

MTT:n tutkija Kirsi Silvennoinen kertoo, että kauppojen jätemäärät ovat suhteellisesti vähentyneet paremman suunnittelutyön ansiosta. Suunnittelutyötä helpottavat muun muassa sähköinen ennuste- ja tilausjärjestelmä sekä tehokkaampi logistiikka.

MTT on aiemmin tutkinut kotitalouksien ruokahävikkiä, joka on 20-30 kiloa suomalaista kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.