Kaupunginjohtaja muistelee: Näin juhlittiin suomenmestaruutta vuonna 1953

Jyväskylän entinen kaupunginjohtaja Jaakko Lovén voitti Kirissä pesäpallon Suomen mestaruuden 1953. Ne olivat jyväskyläläisseuran ensimmäiset kultajuhlat.

Näin mestaruutta juhlittiin:

– Sitä ei juhlittu juuri mitenkään. Todettiin vain, että hyvin meni, Lovén kertoo.

Kiri oli pesäpallokaudella 1953 ylivoimainen. Se voitti kaikki ottelunsa. Ratkaisevassa kamppailussa kaatui Lahden Maila-Veikot. Ottelu pelattiin Kirin kotikentällä Harjulla. Yleisöä oli yli 5 000.

– Satoi vettä ja kenttä lainehti.

Lovén muistaa, että Harjun nurmikentällä oli omat oikkunsa myös poutasäällä.

– Kenttä oli kuhmurainen. Pallo saattoi pomppia mihin vain. Me pärjäsimme siellä hyvin, mutta vierasjoukkueille se oli kauhunpaikka.

Vierasottelut olivat oma seikkailunsa tuohon aikaan myös Kirille. Lovén kertoo, että tien päälle lähdettiin kuorma-autolla. Joukkue matkusti lavalla.

– Oli suuri saavutus, jos pään päällä oli koppi.

Lovén harrasti nuorena useita palloilulajeja kilpatasolla. Kouluaikanaan hän muistaa kerran joutuneensa siitä syystä kovisteltavaksi. Lovén kävi silloin Jyväskylän Lyseon lukiota.

– Sain luokanvalvojalta käskyn mennä rehtorin puhutteluun. Astelin sinne sydän kurkussa. Rehtori sanoi, että hän ja opettajat ovat panneet merkille, että harrastan paljon urheilua. Sitten rehtori ehdotti: Mitä jos hellittäisit vähän nyt kun keväällä on ylioppilaskirjoitukset?

Kilpaurheilusta vei lopulta voiton kunnalliselämä. Lovén luotsasi työurallaan Keuruuta, Jyväskylän maalaiskuntaa ja Jyväskylää. Jyväskylän kaupunginjohtaja hän oli vuodet 1975–1994. Hänen seuraajakseen tuli Pekka Kettunen.

Katso oheiselta videolta, mitä entiselle kaupunginjohtajalle Jaakko Lovénille kuuluu nykyään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .