Onko tässä älyttömin vastaisku lamalle? Kaupunki palkkaa erikoisen ammattilaisen

Jyväskylä on ensimmäinen kaupunki, joka ryhtyy vastustamaan taantumaa ammattipelaajan avulla. Kurjistuvan taloustilanteen takia Jyväskylä on päättänyt palata kasinotalouteen ja palkata nettipokerinpelaajan paikkaamaan kaupungin rahapulaa.

Palkattavan pokerihain odotetaan tekevän kaupungin kassaan kuukausittain ainakin 100000 euron tilin.

Samalla pelaaja saa kuukausittain käyttöönsä kaupungin kassasta merkittävän summan, jonka suuruutta ei kuitenkaan vielä ole varmuudella päätetty. Keskisuomalaisen saamien tietojen mukaan kyse on kuitenkin miljoonan euron vuosibudjetista. Lisäksi pelaajalle maksetaan työstään mittavaa kuukausipalkkaa.

Asiaa on valmisteltu kaikessa hiljaisuudessa, asiaa oltiin tuomassa taloustyöryhmän käsittelyyn huhtikuussa. Kaupunginjohtaja Markku Andersson kuitenkin vahvistaa tiedon oikeaksi.

–Kun kyse on tällaisesta uudesta avauksesta, niin olemme olleet varovaisia asian valmisteluvaiheessa.

Uudenlainen idea syntyi kaupungin johdossa aikaa seuraamalla.

–Olemme seuranneet ajankohtaisia asioita ja huomanneet, että julkisuudessa on etenkin nuoria miehiä, jotka ovat vuolleet kansainvälisissä nettiturnauksissa satoja tuhansia euroja rahaa. Kaupunki tarvitsee uutta rahoitusta turvaamaan palvelutuotantoa, koska perinteinen verorahoitus on laman myötä häipynyt.

Useita kiinnostuneita

Jyväskylä on Suomen, ellei jopa maailman, ensimmäinen kaupunki, joka ryhtyy taistelemaan taantumaa vastaan pelaamalla. Andersson kuitenkin uskoo, että muutkin kaupungit ottavat käyttöön Jyväskylän-mallin piakkoin.

–Edelläkävijällä on aina perässähiihtäjiä, niin varmaan tässäkin tapauksessa, Andersson kommentoi.

Tiettävästi jo useampi tunnettu ammattilaispelaaja on jo ollut kiinnostunut Jyväskylän työtarjouksesta. Lisäksi paikkaa tavoittelee suuri määrä harrastelijoita.

Testipelit jo tänään

Pokeriammattilaisen mukaan kaupungin keksimä uusi rahanhankintakeino voi hyvinkin olla kannattava.

–Jos kaupunki löytää tehtävään sopivan pelaajan, niin pelaaminen on hyvin vähäriskistä tulonhankintaa, vahvistaa Aki Pyysing.

Pyysing on yksi Suomen menestyneimmistä pokerinpelaajista. Hän ei kuitenkaan itse ole kiinnostunut Jyväskylän työtarjouksesta.

–En ole kiinnostunut, koska minulla ei ole niin sanotusti rahoittajan tarvetta.

Jyväskylä etsii pelaajia nopealla aikataululla, mutta huolella. Kaupunginjohtajan mukaan tarkoituksena on löytää pelaaja, joka takoisi kaupungille rahaa mahdollisimman varmasti.

Halukkaita peluutetaan jo tänään koemielessä. Kaupunginjohtaja pelaa halukkaita vastaan itse. Markku Anderssonin käyttämät panokset ovat peräisin kaupungin kassasta.

–Olen jo nuorena miehenä harrastanut sen verran sököä, että tuntuma lajiin on, Andersson kertoo.

Vaikka valittava pelaaja haarukoidaan jo tänään, on kaupunginvaltuuston vahvistettava poikkeuksellisen toimen perustaminen. Käytännössä pokerihai voinee siis aloittaa työnsä vasta huhtikuun kaupunginvaltuuston kokouksen jälkeen.

Aprillipäivän 2009 jälkeisessä lehdessä kerrottiin, että kaupunginjohtaja Markku Anderssonin mukaan kaupunki pitäytynee jatkossakin perinteisissä rahoitusmalleissa. "Aprillijutussa, saduissa tai lotossa rahoituksia löytyy sateenkaarien päästä. Muuten ei taloudessa simsalabim-temppuja ole", Andersson kertoi. Sen sijaan pokeriammattilainen Aki Pyysing väläytti, että pelaaminen voisi teoriassa olla melko riskitön rahanhankintakeino. Käytännössä ammattilaispelaajan palkkaaminen olisi kuitenkin kaupungille hankalaa, koska kukapa hyvin tienaava ammattilainen haluaisi jakaa voittonsa?

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .