Kehitysvammaisten avustajalle ale, muttei ilmaislippuja: "Epätasa-arvoista vammaisten kohtelua"

Jämsässä Kehitysvammaisten Tuki ry:n sihteeri Jouni Salminen syyttää Facebookissa paikallista elokuvateatteria rajuin sanankääntein kehitysvammaisten "epätasavertaisesta kohtelusta". Elokuvateatterin edustaja Mervi Uusitalo painottaa, ettei teatteri sorra ketään. Se antaa kehitysvammaisen avustajalle alennusta, muttei ilmaislippua.

Jämsän Kehitysvammaisten Tuki tarjoaa jokaiselle jäsenelleen kolme ilmaista käyntiä elokuvissa. Salmisen mukaan avustajan ilmaislippu takaisi vammaisille tasavertaisen mahdollisuuden osallistua harrastuksiin.

– Olemme tehneet sopimuksen Jämsän Kinottaren kanssa elokuvakäynneistä, mutta emme tienneet ennalta etteivät avustajat pääse ilmaiseksi mukaan elokuviin, Jouni Salminen sanoo.

– Mikäli olisimme tienneet, olisimme antaneet rahan toiselle yritykselle.

Teatteriyrittäjä Mervi Uusitalo kertoo, että vammaisten avustajat saavat lipuistaan alennuksen. Normaalisti elokuvaliput maksavat 8-12 euroa, mutta avustajan lipunhinta on kuusi euroa.

– Pienellä elokuvateatterilla on vain yksi tuote, jonka varassa teatterin toiminta on ja se on lipunmyynti. Olemme luulleet alennuslipun olevan jo huomattavan vastaantulon, mutta näin ei taidakaan olla.

Jämsän kehitysvammaisten tuki ry:llä on noin 200 jäsentä ja heistä 50 tarvitsee avustajaa.

– Jos jokainen avustajaa tarvitseva yhdistyksen jäsen kävisi kolme kertaa elokuvissa, tarkoittaisi se meille 150 kävijää, joiden käynti jää teatterin itsensä maksettavaksi, Uusitalo kertoo.

– Me emme missään nimessä halua aiheuttaa tällä kenellekään mielipahaa, mutta tässä mittakaavassa ilmaiset elokuvakäynnit aiheuttaisivat meille paljon kustannuksia. Elokuvalippujen hinnoista vain pieni osa päätyy meille, iso osa päätyy elokuvan tuotanto- ja levitysketjuun, Uusitalo sanoo.

Salmisen mukaan monet muut jämsäläiset toimijat päästävät avustajat ilmaiseksi tapahtumiinsa. Uusitalon mukaan se on hieno asia, mutta toimijat eivät ole ihan vertailukelpoisia.

– Monien muiden toimijoiden toimeentuloa saattaa kerryttää myös oheismyynti, mutta meillä se on todella pientä, Uusitalo sanoo

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .