Keiteleen kanava auki vasta ensi viikolla – Veneilijät hämmästyivät

Veneilijät odottivat Keiteleen kanavan sulkujen avautuvan vesiliikenteelle perinteiseen tapaan toukokuun toisena perjantaina eli huomenna. Tänä vuonna Liikennevirasto on kuitenkin päättänyt avata Keiteleen kanavan sulut vasta ensi viikolla helatorstaina 14.5.

Vaajakosken veneilijöiden kommodori Esko Koskinen sanoo kuulleensa asiasta yllättäen eilen keskiviikkona, kun hän oli valmistelemassa torstaina tapahtuvaa vesillelaskua Vaajakosken Varassaaressa.

– Ihan yllätyksenä tuli. Meillä on tänään veneidenlasku, ja normaalisti kanavan olisi pitänyt aueta huomenna perjantaina. Meillä on Leppävedellä tukikohta, Pieni Ketvenensaari, jonne osa olisi jo huomenna mennyt. Nyt ei pääse, ja toki se harmittaa, Koskinen kertoo.

Kaivot jäässä

Sisävesiväyläyksikön päällikkö Tero Sikiö Liikennevirastosta kertoo, että Keiteleen kanavan avaamista päätettiin tänä vuonna siirtää vajaalla viikolla kahdesta syystä.

Ensinnäkin urakoitsijoilla on ollut joinakin vuosina vaikeuksia saada sulkuja auki määräaikaan mennessä, koska sulkujärjestelmään kuuluvat maan sisällä olevat pinnanmittauskaivot ovat saattaneet olla yhä osin jäässä.

– Vaikka vesistöt olisivat jo jäättömiä, pinnanmittauskaivot pysyvät maan alla jäässä paljon pitempään. Viimeisiä huoltoja ei pystytä tekemään ennen kuin kaivot ovat sulana, Sikiö kertoo.

Sulkujen avaamista päätettiin siirtää tänä vuonna, koska toukokuun toinen perjantai osui aikaisimpaan mahdollisimpaan ajankohtaan eli 8. päivälle. Riski, että kaivot ovat yhä jäässä, katsottiin liian suureksi. Avaamisajankohta päätettiin maaliskuussa.

Toinen syy on Keiteleen kanavan uusi urakoitsija, joka ehditään tällä aikataululla kouluttaa hommaan varmemmin. Rautalammen reitin suluilla ei näitä riskitekijöitä olisi, mutta sitä ei kannata avata ennen Keiteleen kanavaa. Siispä kummankin sulut avataan vasta helatorstaina 14.5. kello 9.

– Olen toki pahoillani veneilijöiden puolesta, kun tämä päätös lykkää heidän pääsyään kanavista, Sikiö pahoittelee.

Päijänteelle sitten

Esko Koskinen sanoo, että moni varmaan suuntaa perjantaina Vaajakoskelta Päijänteelle, kun yläpuolisille vesille ei nyt pääse. Hän toivoo, että sulut ja ainakin Vaajakosken sulku toimivat helatorstaina. Vaajakosken veneilijöillä on silloin kevätkauden avajaiset Pienessä Ketvenensaaressa.

– Sitä olisi käyty valmistelemassa nyt perjantaina, olisi ollut pikku värkkäämistä ja puuhastelua. Mutta nyt lähdetään varmaan Päijänteelle seikkailemaan, Koskinen toteaa.

Ensi vuonna vastaavaa yllätystä ei ole odotettavissa. Toukokuun toinen perjantai on silloin 13. päivä, ja Tero Sikiön mukaan se on turvallisen myöhäinen ajankohta.

Juttua muokattu klo 20.49: Toukokuun toinen perjantai on huomenna, ei tänään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .