Kela harkitsee tarkentavansa ohjetta työttömyysturvan katkaisusta

Kela toivoo TE-toimistolta tarkempaa tietoa siitä, millaista selvitystä se on tekemässä. TE-toimiston mukaan se ei voi etukäteen tietää lausuntonsa sisältöä.

Kela selvittää etuusjohtaja Anne Neimalan mukaan, olisiko sen syytä tarkentaa ohjeistustaan työttömyysetuuden katkaisemisesta TE-toimiston yrittäjyysselvityksen ajaksi.

– Katsomme myös, olisiko syytä käydä TE-toimiston kanssa keskustelua, ettei vastaavia tilanteita enää tulisi.

Neimala viittaa helsinkiläisen yksinhuoltajan Tinna Pehkosen tapaukseen, josta Uutissuomalainen kertoi torstaina. Pehkonen oli rahatta kaksi kuukautta, kun kokeili yrittäjyyttä työttömyystuen turvin. Uuden lain mukaan työttömällä on oikeus kokeilla yrittäjyyttä neljän kuukauden ajan ilman, että hänen oikeuttaan työttömyysturvaan selvitetään.

Kela kuitenkin katkaisi Pehkosen työmarkkinatuen heti, kun TE-toimisto ilmoitti selvittävänsä hänen yrittäjyyttään. Neimala vahvistaa, että tämä on pääsääntöinen käytäntö silloin, kun selvitetään yrittäjyyden sivu- tai päätoimisuutta. Hänen mukaansa työmarkkinatukea saavalla henkilöllä on silloin tuloja yritystoiminnasta.

– Käytäntö on osoittanut, että näissä tapauksissa joudutaan hyvin usein takaisinperintäprosessiin.

Neimala vakuuttaa, että jokainen tapaus harkitaan erikseen, kuten laki edellyttää. Sen tarkemmin hän ei avaa harkinnan sisältöä.

– Neljän kuukauden jakson aikana työmarkkinatukea ei kuitenkaan pitäisi katkaista, hän linjaa.

Ei voida tietää tulosta etukäteen

Neimala tuntee Pehkosen tapauksen vain median välityksellä. Hän arvelee, että kyseessä on voinut olla väärinymmärrys siitä, mitä TE-toimisto itse asiassa on selvittänyt. TE-toimiston ilmoituksen muotoilu on Neimalan mukaan isossa roolissa.

– Olisi tärkeää tietää, että selvitetään yrittäjyyskokeilua eikä päätoimista yrittäjyyttä.

Neimalasta olisi hyvä, jos jo TE-toimiston ilmoituksesta selviäisi, millaisesta tilanteesta on kyse. Nyt TE-toimiston ilmoitus on aina ilmoitus yrittäjyyden selvityksestä, oli se ratkaisemassa neljän kuukauden jakson aloitusta tai yritystoiminnan päätoimisuutta.

Selvitysvaiheessa eroa ei voikaan olla, sanoo palveluesimies Merja Forsström Uudenmaan TE-toimistosta.

– Emme voi etukäteen tietää, mikä lausunto on tulossa. Muutenhan tällaista selvitystä ei tarvittaisikaan.

Forsström toteaa, että on maksajan vastuulla selvittää, onko syytä katkaista etuuden maksatus selvityksen ajaksi. Tällä hetkellä yrittäjyysselvitykseen menee monessa TE-toimistossa yli 20 vuorokautta.

Työttömyystuen katkaisukäytäntö on Anne Neimalan mukaan ollut voimassa joitakin vuosia. Hän sanoo takaisinperinnän välttämisen olevan sekä asiakkaan että Kelan etu silloin, kun asiakkaalla on selvityksen aikana tuloja.

Neimalan tiedossa ei ole muita Pehkosen kokemusten kaltaisia tapauksia.

Takaisin peritään 4,5 miljoonaa vuodessa

Takaisinperintöjen tavallisin syy on Neimalan mukaan se, että verotustiedoista ilmenee henkilön nostaneen samanaikaisesti työttömyysetuutta ja palkkaa.

– Teemme vuosittain valvonta-ajon. Kun verotiedot valmistuvat, ajamme tietyillä kriteereillä yhteen työttömyysturvaa saavien henkilöiden tiedot, sanoo Neimala.

Viime vuonna Kela peri työttömyysetuutta takaisin yli 2 500 ihmiseltä. Määrä on kasvanut viime vuosina koko ajan samaa tahtia työmarkkinatuen saajien määrän kanssa.

– Jo valmistuneiden selvitysten mukaan liikaa maksettua työttömyysturvaa oli keskimäärin 6 289 euroa henkilöä kohden. Yhteenlaskettuna summa kohoaa noin 4,5 miljoonaan euroon. Useimmiten työttömyysturvaa oli maksettu liikaa sen takia, että palkkatuloja oli jätetty ilmoittamatta, kertoo Neimala.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .