Kela korjaa arviota: Aktiivimalli ei lisännytkään toimeentulotuen saajia tuhansilla

Aktiivimallin vaikutus toimeentulotuen saajien määrään onkin huomattavasti pienempi kuin Kelan pääjohtaja torstaina arvioi.

Pääjohtaja Elli Aaltonen arvioi torstaina Uutissuomalaiselle, että aktiivimallista seuranneen työttömyysetuuden leikkauksen takia 11  000 työtöntä joutui toimeentulotuelle.

–  Tässä on tapahtunut tulkintavirhe. Viime vuoden tammi–maaliskuussa kunnilta toimeentulotukea saaneet eivät näy Kelan tilastoissa, joten luvut eivät ole vertailukelpoisia, sanoo Kelan tilastoasiantuntija Heidi Kemppinen.

Vertailukelpoisten tilastojen mukaan aktiivimallin leikkurin kohteeksi joutuneista toimeentulotukea sai toukokuussa 850 henkilöä enemmän kuin maaliskuussa.

–  Tässäkään aktiivimallin ja toimeentulotuen saamisen syy-seuraus-suhdetta ei voi sanoa aukottomaksi. Toimeentulotuen saamiseen vaikuttavat myös henkilön menot ja puolison tulot, Kemppinen kertoo.

Aktiivimallin vaikutus vielä epäselvä

Toimeentulotukea sai toukokuussa 150  000 suomalaista kotitaloutta. Aktiivimallin takia työttömyysetuuden alentamispäätöksen sai 80  000 henkilöä, ja heistä noin 32  000 sai toukokuussa toimeentulotukea.

–  Yleinen näkemys on, että aktiivimalli ei ole tuonut suurta muutosta toimeentulotuen saajien määrään. Nähtäväksi jää, miten se vaikuttaa toimeentulotuen menoihin, Kemppinen sanoo.

Aktiivimallin leikkurin kohdanneiden toimeentulotuen saajien määrä on kasvanut vain 850 hengen verran. Samalla kuitenkin maksetun toimeentulotuen määrä on kasvanut 1,2 miljoonaa euroa.

Tämä johtuu Kemppaisen mukaan siitä, että pienituloisimpien kohdalla työttömyysetuuden leikkaus hyvitetään maksamalla enemmän toimeentulotukea, jotta he saavat riittävän minimitoimeentulon.

Kunnollista tietoa aktiivimallin vaikutuksista toimeentulotuen saamiseen pitää Kemppaisen mukaan odottaa ensi vuoteen.

–  Toimeentulotuelle tippuminen voi näkyä vasta pitemmällä viiveellä. Tässä on monia vaikuttavia tekijöitä, jotka vetävät eri suuntiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.