Kela perii opintotukia takaisin 40  000 opiskelijalta – keskimäärin kukkarosta lähtee reilu tonni

Kela perii takaisin opintotukia lähes 40  000 opiskelijalta, jotka ansaitsivat vuonna 2017 yli vuositulorajan.

Opiskelijoille on lähetetty päätösehdotus opintotuen takaisinperinnästä. Keskimäärin summa on reilut tuhat euroa.

Päätösehdotuksen saanut opiskelija voi tehdä Kelalle uudelleenkäsittelypyynnön, jossa hän selvittää opintonsa ja sen, milloin tulot on saatu. Uudelleenkäsittelypyyntö on tehtävä kuukauden kuluessa.

Vuoden 2018 opintotuen vapaaehtoiset palautukset on maksettava toukokuun 2019 loppuun mennessä. Jos opiskelija ei peru tai palauta opintotukea, liikaa maksettu tuki peritään takaisin 7,5 prosentilla korotettuna. Kyseessä on kertaluontoinen korotus, ei korko.

Takaisinperinnästä

ilmoituksen saavien määrä kasvoi tuhansilla

Kela muistuttaa tiedotteessaan, että opiskelijan pitää itse huolehtia siitä, että hänen vuositulonsa eivät ylitä tulorajaa.

Opintotuen vuosituloraja määräytyy sen mukaan, kuinka monelta kuukaudelta opiskelija on nostanut opintotukea. Jos opiskelija nosti vuonna 2017 tukea 9 kuukaudelta, hänellä sai olla vuoden 2017 aikana muita tuloja enintään 11  850 euroa.

Ilmoituksen takaisinperinnästä saavien määrä on huomattavasti suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tuolloin päätösehdotus takaisinperinnästä lähetettiin 34  800 opiskelijalle ja perittävä määrä oli 45,4 miljoonaa euroa.

Tänä vuonna opintotukia pyritään perimään takaisin yhteensä 43,3 miljoonaa euroa. Takaisin perittävä rahasumma pieneni, koska syksystä 2017 alkaen suurin osa opiskelijoista alkoi saada yleistä asumistukea opintotuen asumislisän sijaan.

Vuonna 2017 opintotukea sai yhteensä noin 312  000 opiskelijaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .