Kela vaatii lukiolaisilta aktiivista kesätyönhakua ja opintolainan nostoa ennen toimeentulotuen myöntämistä

Jos yli 18-vuotias omillaan asuvan lukiolainen jää ilman kesätyötä, pitää hänen nostaa opintolainaa ennen kuin Kela myöntää hänelle toimeentulotukea. Asian nosti esille Twitterissä Nuorisotutkimusseuran tutkimuspäällikkö Elina Pekkarinen, joka on saanut yhteydenoton tapauksesta, jossa lukiolaiselta vaadittiin 15–20 kesätyöpaikan hakemista, jotta tämä saisi toimeentulotukea.

–  Luku on aivan hatusta vedetty, eihän tällaista velvoiteta edes työttömiltä, Pekkarinen ihmettelee.

Kelan etuuspäällikkö Marja-Leena Valkonen sanoo, ettei tällaisia määriä ole kirjattu heidän ohjeistuksiinsa.

–  Esimerkiksi Pääkaupunkiseudulla ja isoimmissa kaupungeissa opiskelijaa tulisi ohjata hakemaan useampaa kesätyöpaikkaa. Lähtökohtaisesti tämä tarkoittaa noin viittä hakemusta, Valkonen sanoo.

Tarkkoja määriä ei ole kuitenkaan kirjattu ohjeistuksiin, vaan tilanteita arvioidaan tapaus- ja paikkakuntakohtaisesti.

Kelan toimintatavat ristiriidassa ministeriön oppaan kanssa

Sosiaali- ja terveysministeriö on tehnyt vuonna 2013 oppaan toimeentulolakien soveltajille kuntien käyttöön. Siinä sanotaan, ettei lukiolaisilta tulisi edellyttää lainanottamista, koska ylioppilastutkinto ei paranna opiskelijan työmarkkinavalmiuksia tai valmista ammattiin.

Kelan nykyinen toimintatapa on ristiriidassa oppaan kanssa, koska Kela haluaa kohdella kaikkia yli 18-vuotiaita samalla tavalla riippumatta siitä opiskeleeko opiskelija korkeakoulussa, ammattikoulussa tai lukiossa. Myös korkeakoulussa ja ammattikoulussa opiskelevien pitää selvittää oikeus nostaa ensin opintolainaa ennen kuin he voivat saada toimeentulotukea.

Valkonen kertoo, ettei lainan ottamista edellytetä, jos se johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen. Tällaisia tilanteita on esimerkiksi vakava sairaus, jonka takia opiskelija ei pysty elättämään itseään tai jos opiskelija on lastensuojelun jälkihuollossa. Toimeentulotuen myöntämisessä käytetään myös tapauskohtaista harkintaa.

Asiasta on valitettu jo oikeusasiamiehelle

Lukiolaisten Liitto pitää tilannetta epäreiluna, koska lukiokoulutus ei paranna kenenkään työllistymismahdollisuuksia. Siksi lukiolaisilta ei pitäisi heidän mielestään vaatia lainanottoa kuten ammattiin opiskelevilta tai korkeakouluopiskelijoilta.

Liiton puheenjohtaja Alvar Euro kertoo, että asia ei ole heille uusi.

–  Olemme tehneet Kelan menettelystä jo puolitoista vuotta sitten kantelun oikeusasiamiehelle, ja odotamme edelleen ratkaisua asiasta, Euro kertoo.

Myös Pekkarisen mielestä tilanne on huolestuttava.

–  Lukiolaiset asetetaan aikamoiseen velkavankeuteen. Auto- tai asuntolainan saaminen voi olla vaikeaa tulevaisuudessa, jos taustalla on iso opintolaina, Pekkarinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.