Kela-vajetta ei saa kaataa köyhien niskaan

Hallituksen elvytyspakettiin liittyvä työnantajien Kela-maksun poisto aiheuttaa yhteensä miljardin euron rahoitusvajeen valtion talouteen. Miten miljardikuoppa täytetään, on vielä täysin auki, kertoi elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) Keskisuomalaiselle.

Tiedottaessaan elvytyspaketista hallitus viittasi mahdollisuuteen, että puuttuvat rahat kerätään elinkeinoelämältä ympäristö- ja energiaveroina. Tämä on kuitenkin vasta valtiovarainministeriön ehdotus. Asiasta ei ole toistaiseksi päätetty mitään.

Pekkarinen arvioi, ettei näin suuren luokan rahoitusvajetta voida poistaa pelkästään ympäristö- ja energiaverotusta nostamalla.

Miten syntyvä aukko rahoitetaan tulee päätettäväksi budjetin kehysriihen yhteydessä. Ratkaisu ei tule olemaan helppo, "koska sen aina joku maksaa."

- Olennainen, tärkeä rajaus on siinä, otetaanko rahoitus pois nyt kohennetun perusturvapaketin saajilta. Näin ei saa tehdä. Vastuu on elinkeinoelämällä ja aktiivikansalaisilla, joiden pitää osallistua vajeen maksamiseen, Pekkarinen tähdensi.

Sitä temppua ei keskustaministerin mukaan saa tehdä, että pienempiä etuuksia vähän parannetaan, mutta samalla eläkkeiden maksu laitetaan perustulon varassa olevien maksettavaksi.

Hallituksen kehysriihessä tulee harkittavaksi muun muassa kunnallisverotuksen perusvähennyksen korottaminen. Tämä auttaisi pienituloisten asemaa. Sen sijaan suurimpien marginaaliveroprosenttien kaavailtu merkittävä alentaminen ei Pekkarisen mukaan ole taantuman vuoksi mahdollista.

Korvaavan rahoitusjärjestelmän aikaansaaminen kuuluu Pekkarisen mukaan kokoomusjohtaja Jyrki Kataisen johtamalle valtiovarainministeriölle. Katainen julkisti sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälälle (kesk.) kuuluvan Kela-maksun poistosuunnitelmat ennen kuin asian rahoituksesta oli sovittu.

Yksityisten työnantajien Kela-maksun poistaminen merkitsee runsaan 700 miljoonan lovea valtion tuloihin. Kuntien menot vähenevät vastaavasti noin 200 miljoonalla eurolla. Yhteensä koko maksupotti on Pekkarisen mukaan yli miljardi euroa.

Kela-maksun poistaminen ei Pekkarisen mukaan lähde nykyisestä talouden laskusuhdanteesta.

Hän on useiden talousasiantuntijoiden kanssa samaa mieltä siitä, ettei miljardin vapauttaminen yritysten pyörien pyörittämiseen silti ole paras tapa taantuman torjuntaan, joskin sillä lienee myös työllistävä vaikutus.

Lue lisää keskiviikon Keskisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.