Kelirikkoaika murjoo teitä: "Nyt tarkkaavaisuutta"

Maanteiden kelirikkoaika on alkamassa myös Keski-Suomessa. Vain eteläinen Suomi, rannikko Oulun aluetta lukuun ottamatta ja Porjois-Karjala selvinnevät pahimmalta kelirikolta, sanoo Liikennevirasto.

Keski-Suomen ely-keskuksen mukaan sorateiden pinnoissa näkyy jo routaheittoja. Kuluneen talven pakkaskausi oli lyhyt, joten routaa on normaalitalvea vähemmän, mutta kevään sää vaikuttaa suuresti siihen, millaisena kelirikko tänä keväänä iskee. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset pitävät orastavan kelirikon kurissa, mutta erityisesti sorateiden pinnat tulevat kärsimään kelirikosta. Liikenneviraston mukaan eniten kelirikolle alttiita teitä onkin maan keskiosissa.

Päällystetyt tiet ovat kärsineet myös talven lauhoista ja sateisista keleistä. Halkeamia, reikiä ja muita vaurioita on paljon, joten päällystetietkään eivät ole säästyneet kolhuilta. Tiet ovat myös urautuneet nastarengaskauden aikana.

– Pahimmin vaurioituneille teille joudutaan asettamaan nopeusrajoituksia, kunnes vauriot on saatu korjattua. Nyt tarvitaan tiellä liikkujien tarkkaavaisuutta päällystevaurioiden suhteen, Liikenneviraston kunnossapidon kehittämisyksikön päällikkö Pekka Rajala sanoo.

Keski-Suomessa kelirikkojen aiheuttamia painorajoituksia on vuosittain asetettu 50–300 tiekilometrille. Koko maassa painorajoitukset koskevat noin 600–2 000 kilometriä.

Rautatieliikenne selvinnee tänä vuonna normaalia vähäisemmillä routaongelmilla. Routarajoituksia tarvittaneen noin 10–20 ratakilometrille.

Tulvia ei tänä vuonna odoteta ainakaan eteläiseen Suomeen, etenkin jos kevätsateet jäävät vähäisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.