Kello 10 ratkeaa, mikä on hallituksen esitys – sadat tuotantolaitokset voivat pysähtyä keskiviikkona

Keskiviikkona Suomi uhkaa seisoa. Ay-liike osoittaa tuolloin mieltään hallituksen kaavailemaa irtisanomissuojan heikennystä vastaan. Satoja tuotantolaitoksia voi olla pysähdyksissä. Asialla ovat Teollisuusliitto, Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Sähköliitto.

Opetusalan Ammattijärjestö (OAJ) aloittaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa ensi viikon maanantaina 8.10., samoin sosiaalialan Talentia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL) on jo ilmoittanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta, joka alkoi maanantaina. Se koskee lähes 100 000 JHL:n jäsentä.

Lasten päivähoidossa ylityö- ja vuoronvaihtokielto ei ole vielä Jyväskylässä näkynyt toiminnassa.

– Lapset, vanhemmat ja työntekijät eivät ole joutuneet kärsimään, Kortepohjan päiväkodin johtaja Timo Korhonen kertoo. Ylityöt ja vuorojen vaihdot on pystytty tekemään muun muassa liittoihin kuulumattomien turvin.

Tulevaa toimintakeskiviikkoa odotellaan jännittyneenä: kuinka laaja on lakkoilu, mitkä työpaikat ovat kiinni, mitä kaikki aiheuttaa päiväkodin toimintaan?

– Jos on iso lakko, miten pystymme pitämään päiväkodin avoinna, miettii apulaisjohtaja Leena Vehkamäki.

Hänen mukaansa tilannetta voi helpottaa se, että silloin myös osa vanhemmista on kotona hoitamassa lapsia.

– Toivon kuitenkin, että maan hallitus ja ammattiliitot saavat sovittua taustalla olevan ison asian, Vehkamäki sanoo.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n hallituksen mukaan keskiviikon järjestölliset toimet perutaan vain, jos maan hallitus luopuu kokonaan irtisanomislain valmistelusta.

Valmet Technologies Oy:n Rautpohjan tehdas on vuorokauden lakossa siten, että lakko koskee jokaista työvuoroa, joka on 3.10. kello 00.00 – 4.10. kello 00.00.

– Tietenkin on mahdollista, että lakkoa ei tulekaan, jos ammattiliittoamme lähestytään ehdotuksella, jossa perutaan hallituksen kaavailut, sanoo pääluottamusmies Tuomo Leinonen.

Teollisuusliiton ilmoituksen mukaan lakonalaisia toimipaikkoja Keski-Suomessa ovat Patria Aerostructures, Patria Aviation Oy Systems ja Patricomp Oy Jämsän Hallissa, Patria Aviation Oy Aircraft ja Patria Aviation Oy Tikkakoskella, Valmet Techologies Oy Rautpohja ja Comforta Oy Jyväskylässä, Josadoor Oy Kangasniemellä, Metsä Wood Havu ja Metsä Wood Koivu Suolahdessa, Metsä Wood Viilutehdas Äänekoskella, UPM Plywood Oy Jyväskylän vaneritehdas ja Versowood Oy Hankasalmen saha.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin lakkokohteet ovat osin samoja kuin Teollisuusliiton, eli jos ei ole tuotantoa, ei paikkoja siivota. Siksi osa ISS Palvelut Oy:n, SOL:n ja Lassila&Tikanoja Oy:n työntekijöistä lakkoilee Suolahdessa ja Jyväskylässä.

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto on ilmoittanut 4 500 alan työntekijän olevan lakossa. Lakko koskee Keski-Suomessa vain Vaajakoskella olevaa Orkla Suomea eli Pandan suklaatehdasta. Vaajakoskella lakko koskee 3.10. päättyväksi aiottuja vuoroja. Orklalla ovat lakossa myös sähköliittolaiset.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .