Kellot kesäaikaan sunnuntaina – Suomi selvittää siirtelyn lopettamista

Vaikka talvi pitää Suomea tiukasti otteessaan, alkaa kesäaika lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kelloja siirretään tunti eteenpäin 25. maaliskuuta kello 3.00 aamuyöllä.

Kesäaika jatkuu 28. lokakuuta saakka, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin normaaliaikaan.

Kaikkia kellojen siirtely ei kuitenkaan miellytä. Kansalaisaloite kellojen kesäaikaan siirtelyn lopettamisesta sai yli 50 000 kannattajaa ja eteni eduskunnan käsittelyyn. Asiasta ei kuitenkaan voida päättää kansallisesti, koska se perustuu EU:n kesäaikadirektiiviin.

Suomi on tehnyt EU:n komissiolle aloitteen kesäaikadirektiivin kumoamiseksi. Parhaillaan liikenne- ja viestintäministeriö selvittää muiden EU-maiden kantoja asiaan. Siihen ei oteta kantaa, jäisikö käyttöön kesä- vai talviaika.

Liikenne- ja viestintäministeriön kirjeessä muille EU-maille kellojen siirtelystä luopumista perustellaan muun muassa tieteelliseen näyttöön perustuvilla terveyshaitoilla. Lisäksi kirjeessä todetaan, että kellojen siirtely aiheuttaa ongelmia liikenteelle ja talouselämälle, eikä sillä ole ollut vaikutusta energian säästymiseen.

Kirjeessä kysytään muilta EU-mailta, onko niissä ollut keskustelua kellojen siirtelyn tarpeellisuudesta ja onko tehty tutkimuksia kellojen siirtelyn vaikutuksista.

Euroopan parlamentti äänesti helmikuun alussa sen puolesta, että komissio tekee kellojen siirtelyn vaikutuksista perinpohjaisen arvion.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .