Kelpaisiko käytetty hautakivi? Kierrätyksen uskotaan yleistyvän

Jyväskylän seurakunnassa pohditaan, voisiko vanhan hautakiven uusiokäyttää toisen vainajan haudalla.

Tällä hetkellä Suomen seurakunnista ainakin Porissa ja Forssassa on jo mahdollisuus ottaa hautakiveksi sellainen vanha kivi, joka on jo päätynyt seurakunnan omistukseen. Kivi päätyy seurakunnalle, kun hautaoikeus on jo päättynyt tai hauta on jäänyt hoitamatta, mutta hautaoikeuden haltijat eivät ole halunneet poistaa kiveä.

Kun vanha hautakivi otetaan uusiokäyttöön, se yksinkertaisesti käännetään ympäri ja sen kääntöpuolelle veistetään uudet kirjaimet. Tarvittaessa vanhat nimitiedot hiotaan pois, mutta tämä ei ole välttämätöntä.

Hienot vanhat halutaan säilyttää

Porin seurakuntayhtymän ylipuutarhuri Sari Salow kertoo, että Porissa hautakivien kierrätystä on harjoitettu jo vuodesta 2005 alkaen.

– Tähän ryhdyttiin siksi, kun seurakunnalle oli palautunut paljon vanhoja isoja ja upeita muistomerkkejä, ja halusimme säilyttää ne.

Salowin mukaan vanhoja hautakiviä otetaan käyttöön Porissa viikoittain. Kyseessä ovat kivet, jotka eivät ole kulttuurihistoriallisesti arvokkaita ja suojeltavia, mutta ovat usein ulkonäöltään hienoja.

– Nyt joku voi saada ilmaiseksi 1800-luvulla käsin hakatun hautakiven sen sijaan, että siitä tehtäisiin mursketta, Salow huomauttaa.

Museovirasto otti kantaa

Kirkkohallituksen maankäytön päällikkö Harri Palo ei näe mitään estettä vanhojen kivien uudelleen käyttöön siinä vaiheessa, kun hautamuistomerkki on jo palautunut seurakunnalle.

– Siinä tilanteessa haudasta ja kivestä on jo kuulutettu ja riittävän hyvin varmistettu, että hautaoikeuden haltija ei ole itse halunnut huolehtia muistomerkistä. Mielestäni silloin ei tällaisella toiminnalla loukata hautakiven omistajan oikeuksia. Uusiokäytössä otetaan huomioon pieteettinäkökohdat, joten myöskään hautaan haudattujen vainajien muistoa ei loukata, Palo kertoo.

Myös Museovirasto on ottanut aiheeseen kantaa viime vuonna ilmestyneessä Hautausmaiden inventointioppaassa. Museoviraston mielestä seurakunta voi ottaa sille palautuneita muistomerkkejä käyttöön tietyin ehdoin. ”Usein muistomerkin säilyttäminen uudessa käytössä voi olla parempi vaihtoehto kuin sen poistaminen”, opas toteaa.

Kirkkohallituksen Palo uumoilee, että Museoviraston kanta saattaa vaikuttaa niin, että hautamuistomerkkien uusiokäyttö lisääntyy seurakunnissa tulevaisuudessa. Tällä hetkellä käytöstä poistuneet kivet päätyvät varastoinnin jälkeen murskaksi.

Kuinka kivet valitaan?

Jyväskylän seurakunnassa aloitteen hautakivien kierrättämisestä oli tehnyt kirkkovaltuuston jäsen Liisa Kuparinen yhdessä seitsemän muun valtuutetun kanssa. Kirkkoneuvosto päätti lähettää aloitteen kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunnan valmisteltavaksi.

Jyväskylän hautaustoimen päällikkö Antti Pekuri huomauttaa, että hautakivien mahdollista kierrätystä pitää pohtia tarkasti monelta puolin, ennen kuin asiasta voidaan päättää. Esimerkiksi, kuinka säilytettävät kivet sitten valittaisiin, on Pekurin mielestä pohdinnan arvoinen kysymys. Asia tulee kirkkovaltuuston käsiteltäväksi toukokuussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .