Keräätkö muumimukeja? – Designasiantuntijalla toinen suositus

Rakastetun Tove Janssonin syntymäpäivän kunniaksi teetetyt ja kaupan olleet Muumi-mukit menivät Jyväskylässäkin kuin kuumille kiville. Mukeja oli kaupan tuhansia ­– tarkkoja määriä valmistaja Iittala ei kerro ­– ja monet turhaan jonottamaan tulleet evät mukiaan saaneet.

– Iittalan Outlet-myymälässä Jyväskylän Äijälässä mukeja riitti reilun tunnin ajan ja samoin Palokan myymälässä, kertoo Äijälän myymälän päällikkö Hanna Schlobohm.

Hän ei suostu kertomaan kuinka paljon mukeja oli kaiken kaikkiaan myynnissä, mutta kaupantekoon oli varauduttu pyytämällä lisähenkilökuntaa töihin jopa lomilta.

Keskisuomalaisen arvioin mukaan mukia ilman jäi Iittala Outletin myymälän ulkopuolella yli 350 ihmistä. Turhaan ostoksille tulleiden jono oli useita kymmeniä metrejä pitkä.

 

– Mukin arvon kehittyminen ja nouseminen tulevaisuudessa riippuu täysin siitä kuinka monta niitä on tehty. Sitähän ei ole kerrottu, designasiantuntija Dan von Koskull Stockholms Auktionsverket -huutokauppakamarilta Tukholmasta kertoo.

Hänen mukaansa se tiedetään, että kalleimmat Muumi-mukit ovat sellaisia, joita on tehty vähän. Esimerkiksi Fazerille valmistettua Muumi-sarjaa tehtiin vain 400.

– Jos arvaisin, että tätä on tehty tuhansia, niin kyllä määrä on suuri. Ei siitä tule kauhean kallista mukia koskaan. Nyt kun se loppuu kesken, niin joku maksaa siitä satasen tai kaksi, mutta hinta taantuu ajan myöten, von Koskull sanoo.

 

Von Koskullin mielestä suosio tekee juuri Muumi-mukeista arvokkaita keräilyesineitä. Erilaisia Muumi-esineitähän on myynnissä pilvin pimein.

– Muumi-mukeja on helppo kerätä, sama kuin keräisi postimerkkejä. Ne kaikki tiedetään, erilaisia on noin sata. Mutta onko arvo sama kuin jollain hopealusikalla, enpä tiedä, von Koskull toteaa.

Hänen mukaansa kannattaa miettiä, jos maksaa tänä päivänä mukista tuhansia, onko se sen arvoinen enää vuosien päästä.

Von Koskull antaa keramiikkaa keräileville Keskisuomalaisen lukijoille ilmaiseksi vinkin mitä kannattaisi kerätä.

– Arabian keramiikkatehtaan entisten taiteilijoiden uniikkeja, ateljee-esineitä kannattaa kerätä. Sellaiset nimet kuin Rut Bryk, Kyllikki Salmenhaara, Birger Kaipiainen, Michael Schilkin ja Friedl Kjellberg ovat ehkä ne kärkinimet keramiikassa.

Von Koskull lisää, että nykypäivänkin tekijöiden töitä kannattaa kerätä.

– Heistä ei ole vielä "hintakuvaa" mutta jossain vaiheessa se tulee, von Koskull sanoo.

 

Kysely: Luuletko, että tällä keräilymukilla voi tulevaisuudessa tienata?

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .