Kerjäläiset kuuluvat jo suurten kaupunkien katukuvaan

Kerjäläiset ovat taas ilmestyneet suomalaisten kaupunkien katukuvaan. Romaniasta tulleita kerjäläisiä on jo lähes kaikissa suurissa kaupungeissa eri puolilla Suomea.

Helsingin sosiaaliviraston keräämien tietojen mukaan eniten kerjäläisiä on edelleen Helsingissä, jossa heitä arvioidaan olevan noin 150. Muissa kaupungeissa kerjäläisiä on 5–20. Kerjäläisiä on tavattu ainakin Oulussa asti.

Poliisi ja sosiaalitoimi ovat saaneet useita ilmoituksia, joissa on valitettu kerjäläisten muuttuneen aiempaa aggressiivisemmiksi. Kerjääminen on saanut myös uusia muotoja. Hiljaisen kerjäämisen lisäksi rahaa kerätään nyt katusoitolla tai myymällä esimerkiksi kukkia tai koruja.

Kerjäläisten määrän ei odoteta kasvavan kesän aikana. Johtava asiantuntija Jarmo Räihä Helsingin sosiaalivirastosta kuitenkin arvelee tulijoiden määrän riippuvan paljolti siitä, kuinka hyvin muut kertovat Suomessa ansaitsevansa. Räihän mukaan kerjäläiset liikkuvat paikasta toiseen aiempaa enemmän.

Laki ei kiellä kerjäämistä tai katusoittoa. Jos se aiheuttaa häiriötä, poliisi voi puuttua tilanteeseen järjestyslain nojalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.