Kerrostaloasukkaat hakevat helpotusta helteeseen – näillä vinkeillä tukala olo helpottuu

Viime päivien helteessä varsinkin vanhemmissa kerrostaloasunnoissa on päivällä hikoiltu ja yöllä pyöritty lakanoissa. Myös Alexandra Pennasen asunto kuumenee, kun aurinko paistaa Puistokadulla sisälle koko päivän.

1960-luvulla rakennetussa talossa on koneellinen ilmanpoisto. Pennasen keinot asunnon viilennykseen ovat tuuletin ja läpiveto. Myös kahdella koiralla on lämpimät oltavat.

– Onhan niillä kuuma, mutta ne menevät vaatehuoneeseen sitten viilentymään.

Puistotorin 50-luvulla rakennetussa painovoimaisen ilmanvaihdon talossa asuvan Mikael Niirasen luona mittari on pyörinyt pahimmillaan 28–29 asteessa, kun aurinko paistaa ikkunaan melkein koko päivän.

– Kyllä siellä meinaa hiki tulla ja koira on aika tuskissaan, kun on niin kuuma.

Niiranen viilentää asuntoa pitämällä päivällä verhot kiinni ja käyttämällä tornituuletinta. Yöksi Niiranen avaa ikkunat. Hänen koiransa saa kuumalta helpotusta viileässä suihkussa.

Asuntojen viilennyshalut ovat näkyneet Jyväskylässä myös Jyskän varastomyymälässä, jossa lattia- ja pöytätuulettimien kauppa on käynyt. Myös tehokkaammat siirrettävät huoneen jäähdyttäjät kiinnostavat.

– Tällä viikolla on kysytty ensimmäisenä, mistä niitä tuulettimia löytyy ja onko jäähdyttäjiä, kertoo vanhempi myyjä Reijo Laitinen.

Vanhat talot, joissa on painovoimainen ilmanvaihto, ovat toisaalta hitaita lämpenemään sisätiloista, mutta kesäaikaan asunnoissa lämpötilat voivat nousta.

– Näitä asuntoja saadaan viilennettyä tuulettamalla ilta- ja yöaikaan ja pitämällä päiväsaikaan ikkunoita kiinni, Keski-Suomen Tilivalvonta Oy:n isännöitsijä Ilkka Kuulasmaa kertoo.

Vuosina 1960–2002 rakennettujen talojen poistoilmakoneet ovat säädettävissä puoli- tai täysteholle.

– Mikäli näissä taloissa ilmanvaihtoa lisätään päiväsaikaan, asunnot lämpenevät entisestään. Yöaikainen ilmanvaihdon lisäys viilentää oloa.

Vuoden 2003 jälkeen rakennetuissa taloissa ilmanvaihtoa voidaan useimmiten säätää portaattomasti. Tällöin ilmanvaihtoa voidaan pienentää päiväaikaan ja ajaa täydellä teholla yöaikaan.

Asukkaat voivat helpottaa oloaan erilaisilla tuulettimilla ja asentamalla asuntoonsa siirrettäviä ilmanvaihtolaitteita.

– Asuntojen liiallinen viilentäminen saattaa aiheuttaa kosteusongelmia asunnossa, Kuulasmaa kuitenkin muistuttaa.

Jyväskylän ympäristöterveyspalveluihin tulee joka kesä yksittäisiä kyselyjä helteessä pärjäämisestä, etenkin pidempien hellejaksojen aikaan.

Ympäristöterveystarkastaja Ari Laitisen mukaan päivällä lämpötilaa voi pyrkiä alentamaan pitämällä auringon puolella ikkunoiden peitteenä verhoja, kaihtimia tai erityisiä kalvoja.

Ikkunoita auki pidettäessä kannattaa pitää varjoisan puolen ikkunoita auki.

Yöllä asuntoa voidaan jäähdyttää tehokkaasti esimerkiksi tuulettamalla, koneellisesti tai ristivedolla. Jos helle jatkuu pidempään, rakenteet ja niiden myötä myös huoneilma lämpenevät.

– Tällöin voi olla hankalaa jäähdyttää asuntoa, etenkin jos samanaikaisesti myös yölämpötilakin on pidemmän aikaa korkea. Voi olla tarpeellista varautua myös aktiivisemmilla keinoilla, kuten jäähdytyslaitteilla ja tuulettimilla, Laitinen sanoo.

Kehon neste- ja suolatasapainon ylläpitäminen on tärkeää. Kehon lämpötilaa voi viilentää esimerkiksi kevyellä ja väljällä vaatetuksella, kylmillä suihkuilla tai pakastamalla lakanat.

Kuuma koti, alennusta vuokraan?

Vuokralaisella voi olla oikeus saada alennusta asuntonsa vuokrasta, mikäli helteinen sää kuumentaa kodin. Asuntojen huoneilman lämpötila ei kesälläkään saisi ylittää 32:ta astetta.

Suomen Vuokranantajat ry muistuttaa, että vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen, jos asunto on puutteellisessa kunnossa. Myös liian korkea lämpötila voi olla alennukseen oikeuttava puute.

Sopiva alennus olisi vuokranantajien ja asunnonomistajien etujärjestön mukaan noin 10–20 prosenttia vuokran määrästä siltä ajalta, kun lämpötila on ylittänyt 32 astetta.

Suomen Vuokranantajien lakimies Tarik Ahsanullah laskeskelee, että esimerkiksi 1 000 euron kuukausivuokrasta alennus olisi yhdeltä päivältä 3–6 euroa. Helteen aiheuttamana minihaittana hän pitää yhtä päivää.

Ahsanullahin mukaan viime kesän hellejakson aikaan Vuokranantajiin tuli paljon kyselyjä aiheesta.

– Pidempi hellejakso voi johtaa siihen, että keskustojen vanhat kivitalot varastoivat lämpöä ja lämpenevät lähelle rajalukemaa, Tarik Ahsanullah sanoo.

Asunto-osakeyhtiöissä sisäilman lämpötila ja riittävä ilmanvaihto ovat taloyhtiön vastuulla.

Vuokranantajat suosittelee, että vanhoissa taloyhtiöissä kannattaa harkita esimerkiksi kaukojäähdytysverkostoon liittymistä erityisesti isojen peruskorjauksien yhteydessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .