Kerrostalojen hoitokulut nousseet jopa 60 prosenttia

Kerrostalojen hoitokulut ovat kasvaneet selvästi yleistä kustannuskehitystä nopeammin. Jotkut kuluerät ovat nousseet muutamassa vuodessa jopa 60 prosenttia, mutta parina viime vuonna hintakehitys on tasaantunut.

– Kuluttajahintaindeksi vuodesta 2009 vuoteen 2017 noin 12 prosenttia, mutta kerrostalojen ylläpitokulut 27 prosenttia, kertoo Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero.

Keron mukaan eniten ovat nousseet hallintokulut, ulkoilualueiden hoitokulut sekä vuokrat ja kiinteistöverot. Hallintokulujen 40 prosentin nousua vuosina 2009–2014 selittää osaltaan arvonlisäveron korotukset. Neljänä viime vuonna nousu on jäänyt neljään prosenttiin.

– Kiinteistöverojen ja vuokrien kohdalla puhutaan yli 60 prosentin noususta vuosina 2009–2017, Kero kertoo.

Leudot talvet pelastaneet

Keron mukaan lämmitys ja korjaukset muodostavat puolet taloyhtiön kuluista ja myös ne ovat nousseet reippaasti. Hallitus on nostanut energia- ja polttoaineveroja vuosittain. Kero huomauttaa, että leudot talvet ovat pelastaneet asukkaat vielä reippaammilta kustannusten nousuilta.

– Jos viime vuosina olisi ollut kylmiä talvia, lämmityskulut olisivat nousseet huomattavasti enemmän kuin nyt toteutunut 15 prosenttia, Kero sanoo.

Keron mukaan kaupunkien energiaratkaisut näkyvät taloyhtiöiden lämmityskustannuksissa. Monet sisämaan kaupungit ovat siirtyneet käyttämään uusiutuvaa kotimaista energiaa, ja siellä lämmityskulut ovat jopa laskeneet. Rannikkokaupunkien asukkaat maksavat lämmityksestään enemmän, koska siellä käytetään edelleen paljon fossiilisia polttoaineita, joiden verotusta on reippaasti kiristetty.

Viime vuonna kustannusnousun kärjessä olivat kiinteistöverot ja sähkö. Joissain kaupungeissa myös kaukolämpö kallistui tuntuvasti. Jätehuollon, kaukolämmön ja veden kustannukset nousivat keskimäärin vajaan prosentin verran edellisvuodesta.

– Kaupunkikohtaiset erot kehityksessä olivat huomattavia. Enimmillään kustannukset laskivat vuonna 2017 miltei kolme ja enimmillään nousivat 10 prosenttia vuodesta 2016, Kero kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .