Kesä oli paikoin ennätyksellisen sateinen

Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa kesäkuukausien sademäärä nousi yli 300 millimetrin.

Kesä–elokuu oli paikoin ennätyksellisen sateinen, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Lapissa kesäkuukausien sademäärä nousi yli 300 millimetrin. Paikoin lukema oli kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna.

Suurin sademäärä, lähes 450 millimetriä, mitattiin Kittilässä.

Maan lounaisosassa kesä oli hieman tavallista kuivempi. Etelä- ja Keski-Suomessa satoi 60–100 millimetriä eli melko tavanomaisesti.

Keskilämpötila oli suuressa osassa maata vähän tavallista korkeampi, mutta 30 asteen raja ei rikkoutunut missään päin Suomea. Viimeksi kesän aikana ei ole mitattu yhtään 30 asteen lämpötilaa vuosina 2008 ja 2009.

Kesällä oli yhteensä 35 hellepäivää, jotka jakautuivat epätasaisesti. Toukokuussa oli kuusi hellepäivää, kesäkuussa 11, heinäkuussa 16 ja elokuun aikana ainoastaan kaksi. Hellepäivien määrä oli tavanomainen. Helleraja on 25 astetta.

Salamamäärä jäi kesän aikana alle keskiarvon. Yhteensä kesäkuukausina kirjattiin noin 113 000 salamaa.

Elokuu sateinen ja tavanomaisen lämmin

Myös elokuu oli poikkeuksellisen sateinen Pohjanmaan maakunnissa ja Lapissa. Tämä tarkoittaa sitä, että vastaavia sateita on keskimäärin kerran kolmessa vuosikymmenessä.

Sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä oli 100–150 millimetriä, mikä on noin puolitoista- tai kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna.

Elokuussa sateisinta oli Mustasaaressa, jossa sademäärä oli yli 200 millimetriä. Vähiten satoi Päijät-Hämeessä.

Elokuussa keskilämpötila oli suuressa osassa maata lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Lämpimintä oli itärajan läheisyydessä ja viileintä Länsi-Lapissa.

Elokuun korkein lämpölukema oli Lappeenrannan 26,1 astetta. Kylmintä oli Sallan Naruskassa, jossa mittari näytti –2,6 astetta elokuun lopulla.

Elokuussa salamointi jäi noin puoleen tavanomaisesta. Samoin kävi myös kesäkuussa.

Elokuun lopussa Suomea riepotteli kesämyrsky Rauli. Ilmatieteen laitoksen mukaan Rauli oli kesämyrskyksi harvinaisen voimakas.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sinilevät ilmestyivät aikaisin mutta rauhoittuivat pian

Heinäkuu oli Keski-Suomessa poikkeuksellisen sateinen