Kesä palaa Keski-Suomeen – viikonloppuna mahdollisuus heinäkuiseen hellettiin

Kesäiset kelit palaavat viikonloppuna Keski-Suomeen, Ilmatieteen laitokselta kerrotaan. Ennusteen mukaan Suomen yllä vellonut kylmä ilmamassa on nyt poistumassa. Tilalle virtaa kesäisen lämmintä ilmaa Ruotsin ja Norjan suunnalta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoi torstaina, että Suomen 10 vuorokauden ennusteessa näkyy selkeä lämpenemisen trendi.

– Perjantaina idästä voi vielä yltää pilviä ja yksittäisiä sadekuuroja Keski-Suomenkin päälle, Karusto kertoo.

Perjantain lämpötila riippuu pitkälti siitä, miten pitkälle Keski-Suomeen idän pilvet yltävät.

– Pilven alla lämpötilat voivat jäädä 20 asteen tienoille. Selkeämmällä alueella lämpötila voi olla muutaman asteen korkeampi, jopa 24 astetta, Karusto sanoo.

Sää paranee viikonloppua kohden, ja lauantai valkenee lähes koko maassa poutaisena. Epävakaisuus idässä helpottaa, ja sää alkaa lämmetä. Lapissakin lämpötila kohoaa pilvisyydestä huolimatta 20 asteeseen.

– Lauantaina on vielä pientä epävarmuutta, että voisiko jollain alueella tulla vielä jokunen iltapäiväkuuro. Lauantai on kuitenkin yleisilmeeltään perjantaita lämpimämpi päivä ja Keski-Suomessakin voisi olla hellettä, Karusto kertoo.

Sunnuntaista ennustetaan tässä vaiheessa poutaista hellepäivää.

Ennusteiden mukaan lämmin sää mitä todennäköisimmin jatkuu ensi viikolla. Karuston mukaan ennusteissa näkyy, että Britannian, Espanjan ja Ranskan suunnalta virtaa yhä lämpimämpää ilmaa kohti pohjoista ja Suomea.

Lämpötila voi nousta jopa 25 ja 30 asteen välille. Paikallisia sadekuuroja voi tulla, mutta ne viilentävät ilmaa Karuston mukaan vain hetkellisesti.

– Toki ennuste voi muuttua paljonkin, mutta yleisilmeeltään lämpötila on nousemaan päin. Helteet todennäköisesti jatkuvat ensi viikolla laajemminkin Keski-Suomessa. Ruotsin puolella oleva matalapaine tosin antaa hieman epävarmuutta ennusteeseen.

Karusto kertoo, että Ilmatieteen laitoksen laskelmien mukaan heinäkuussa on tähän mennessä esiintynyt yhteensä 16 yönä hallaa. Halla on Suomen kesässä harvinaisuus, muttei ennenkuulumattomuus. Ilmatieteen laitoksen STT:lle antaman arvion mukaan hallaa esiintyy heinäkuussa noin joka kymmenes vuosi.

Hellettä heinäkuussa on ollut tähän mennessä yhtenä päivänä.

– Toisaalta kesäkuussa oli 11 hellepäivää. Se on erikoisen lämmin kesäkuuksi, Karusto sanoo.

Heinäkuussa 2018 hellettä oli 27 päivänä ja sitä edeltävänä vuonna 10 päivänä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .