Kesä panee maksan koville – tämän verran voit juoda ennen kuin hälytyskellojen tulee soida

Rasvamaksa on tärkeä havaita ajoissa, jotta sen kulkuun voidaan puuttua.

Vaikka kesä ei ole helteellä oikein hellinyt, pysyvät suomalaisten grillit kuumana ja juomat kylminä. Kesällä maistuvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat varsinaisia kaloripommeja. Terveydelle haitallisin yhdistelmä on ylipaino ja alkoholi.

Munuais- ja maksaliitto haluaakin muistuttaa, että nyt on korkea aika palauttaa mieleen hyvät elintavat. Maksa toipuu, jos vahingot eivät ole vielä liian vakavia, todetaan liiton tiedotteessa.

– Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole, sanoo Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Syksyllä päälle jäävä tissuttelu on myös pahasta. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa.

Alkoholi vahingoittaa maksaa nopeasti ja ylipaino aiheuttaa rasvamaksan

Yleisimmät syyt suomalaisten koholla oleviin maksa-arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista, ja rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Alkoholin runsas kertakulutus aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin.

Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päiviä. Jos maksa voi jo huonosti, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen, maksasolujen turpoamista ja paikallisia kuolioon menneitä alueita.

– Lähes kaikki alkoholin riskikäyttäjät sairastuvat rasvamaksaan. Alkoholinkäytön jatkaminen johtaa maksan tulehdusreaktioon ja pahimmillaan maksakirroosiin, Hanna Eloranta sanoo.

Marjat auttavat pitämään maksatulehduksen loitolla

Merkittävin rasvamaksan aiheuttaja on kuitenkin ylipaino. Vain kolmasosa sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän.

– Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa, jotta sen kulkuun voidaan puuttua.

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että maksalla on uskomaton kyky toipua saamistaan kolhuista. Nyt on aika tarttua itsestään niskasta kiinni.

Hallittu laihdutus on rasvamaksan parasta hoitoa. Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee lopettamalla alkoholin käytön. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua.

– Nyt kaikki marjaan. Samalla pakkasen saa täytettyä talven varalle ja välttyy A-hepatiitilta eli tarttuvalta maksatulehdukselta, jonka voi saada ulkomaisista pakastemarjoista, Eloranta kannustaa.

Vinkkejä maksasta huolehtimiseen

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Varo virushepatiittia.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
  • Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .